Ανανέωση ιστοσελίδας
ms-office.gr > Forum > Microsoft Excel > Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις > [Συναρτήσεις] Συνάρτηση μέση τιμή αγοράς

Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις Ότι έχει σχέση με συναρτήσεις, μορφοποίηση, εκτυπώσεις γραφήματα κτλ.

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 01-04-14, 15:06
Όνομα: Σωτήρης
Έκδοση λογισμικού Office: Ms-Office 2007
Γλώσσα λογισμικού Office: Ελληνική

Προεπιλογή Συνάρτηση μέση τιμή αγοράς

Παιδια καλησπερα.
Αντιμετωπιζω το εξης προβλημμα:
Στο πιο κατω επισυναπτομενο αρχειο θελω να βρω μια συναρτηση που να μου βρισκει τη σωστη "μεση τιμη αγορας εμπορευματων".
Εχω κανει 3 μοναχα εγγραφες για να εξηγησω τι εννοω.
Στην κατηγορια "Παντοφλες" μου βγαζει την μεση τιμη κτησης κανονικα,
Στην κατηγορια "Πορτοφολια" μεχρι να κανω την εγγραφη της πωλησης, ωστε να μηδενισουν τα τεμαχια μου βγαινει παλι κανονικα η μεση τιμης κτησης.
Οταν κανω ομως μια καινουρια εγγραφη τιμολογιου αγορας πορτοφολιων (αριθμος τιμολογιου 35478), θα ηθελα σαν μεση τιμη αγορας να μου βγαλει τα 4€ (δλδ να αγνοησει τις προηγουμενες αγορες που εγιναν, μιας και πουληθηκαν ηδη αντιστοιχα τεμαχια).
Με τον τροπο που εχω κανει εγω τη συναρτηση ξαναυπολογιζει ολα τα τεμαχια αγορας και βγαζει μεση τιμη 3,66€.
Θα εκτιμουσα δεοντως μια βοηθεια!
Συνημμένα Αρχεία
Τύπος Αρχείου: xlsx πραξεις.xlsx (63,0 KB, 19 εμφανίσεις)
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 01-04-14, 19:49
Το avatar του χρήστη Spirosgr
Συντονιστής
Όνομα: Σπύρος Τσιλιγιάννης
Έκδοση λογισμικού Office: Ms-Office 2003, Ms-Office 2007, Ms-Office 2010, Ms-Office 2013, Ms-Office 2016, Ms-Office 365
Γλώσσα λογισμικού Office: Ελληνική, Αγγλική

Περιοχή: Αθήνα
Προεπιλογή

Καλησπέρα
Φίλε Σωτήρη καλώς ήρθες στην παρέα μας!
Ο τρόπος που έχεις τα δεδομένα σου στημένα δεν μπορεί παρά
να δίνει σαν αποτέλεσμα αυτό που παίρνεις.
Για να έχεις τον μέσο όρο αγορών χ εμπορεύματος
(ο όρος "κτήση" είναι χρηματιστηριακός και όχι εμπορικός)
πρέπει να υπολογιστεί με άλλο τρόπο το όλο θέμα.
Θα πρέπει ή να βάλεις τον Μ.Ο στις "αγορές" και να υπολογίζει κάθε αγορά χώρια,
(η όλες ομαδικά κατά προϊόν, όπως προτιμάς) ή να την βάλεις στην "αποθήκη" αλλά να λαμβάνει σαν ποσότητα (συνολική) κάθε νέα συν το διαθέσιμο υπόλοιπο...εκείνη την στιγμή που γίνεται νέα εισαγωγή.
Ίσως χρειαστεί να λαμβάνεται υπ' όψιν και η ημερομηνία (δεν είμαι σίγουρος για το τι θέλεις).
Αν κι εφ' όσον μιλάμε για εμπορεύματα δώσε μια διευκρίνηση και τα ξαναλέμε...
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 01-04-14, 21:47

Προεπιλογή

Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα. Η αλήθεια ειναι ότι εμπνεύστηκα το παραπάνω προγραμμα, από μια βάση διαχείρισης χαρτοφυλακίου μετοχών, που χρηςιμοποιω, γίαυτο και κάποιοι όροι όπως ¨κτηση¨ ειναι χρηματιστηριακοί και θα ήθελα να κρατήσω κάτι αντίστοιχο και για το μαγαζί μου.
Αν καταφέρω να υλοποιηθεί με τον τροπο που περιγράφω στο πρώτο ερώτημα, θα μου ειναι πολύ χρήσιμο, στο να ξέρω ακριβώς πιο προϊόν μου αποφέρει το μεγαλύτερο κέρδος.
Για να καταλάβεις έχω ένα μαγαζί τουριστικό με παρά πολλά ειδη εμπορευμάτων.
Συνολικά ειναι λίγο κάτω από 90 και θέλω να τα ομαδοποιήσω.
Δλδ η ταμειακή έχει π.χ. Κωδικό παντόφλες και εγώ έχω 12 ειδη από αυτές. Κάθε είδος με άλλη τιμή.
Το ίδιο φαντάσου και για τα υπόλοιπα πράγματα. Δερμάτινα πάνω από 30 τιμές αγορας. Πορτοφόλια πάνω από 40 τιμές αγοράς.
Επειδή το πιο πάνω προγραμμα ειναι στην αρχή του δεν έβαλα όλα τα ειδη στη λίστα, μιας και δεν ξέρω αν θα λειτουργήσει εξαρχής.
Θέλω να κρατάει μέση τιμή κτήσης για κάθε είδος ξεχωριστά π.χ. Παντόφλες, γιατί όταν αγοράζω στο τιμολόγιο αγοράς ο προμηθευτής μου αναγραφεί π.χ.
I) 100 τεμ ανδρικες παντόφλες κλειστές με σολα με τιμή αγοράς 4€/τεμ
Ii) 40 τεμ ανδρικες παντόφλες κλειστές μαλακές με τιμή αγοράς 3,7€/τεμ
Iii) 5 τεμ γυναικείο πορτοφόλι δερμάτινο ναπα με τιμή 14€/τεμ
Σε αυτά θέλω να προσθέτω και ένα κόστος μεταφοράς δέματος και να μοιράζεται αντιστοίχως στο κάθε είδος αλλάζοντας την τιμή αγοράς του.

Μιας και οι ταμειακή μου δεν έχει τόσες κατηγορίες, έχει π.χ. Δερμάτινα, παντόφλες, πορτοφόλια,κλπ
θέλω να κάνω το πιο πάνω προγραμμα, ώστε να έχω την μέση τιμή κτήσης από κάθε είδος, π.χ. Παντόφλες, δερμάτινα, κλπ. Και όταν πουλάω 5 παντόφλες με τιμή 10€ να μπορεί να υπολογίζει τα παραπάνω κέρδη όπως τα αναφέρω στο προγραμμα.
Επειδή το μαγαζί μου ειναι τουριστικό(εποχιακο) κάθε σεζόν μηδενίζω (η τουλαχιςτον προςπαθω)από κάποια εμπορεύματα. Εκεί ειναι που θέλω όταν ξανά αγοράσω κάτι αντίστοιχο να ξεκινάει και να αθροίζει από εκεί και κάτω τις νέες τιμές κτήσης. Οι ημερομηνίες δε με απασχολούν και πολύ.
Αν μπορούσες να μου εξηγήσεις τον τροπο με κάποια διόρθωση στο επισυναπτομενο(η έστω κάποιο παράδειγμα πως να το κάνω), θα ειμουν υποχρεως, μιας και έτσι πως με το εξηγείς με λόγια αδυνατώ να καταλάβω τη λογική του.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 02-04-14, 07:51
Συντονιστής
Έκδοση λογισμικού Office: Ms-Office 2003, Ms-Office 2007, Ms-Office 2010, Ms-Office 2013, Ms-Office 2016, Ms-Office 365

Προεπιλογή

Καλημέρα
Το πρόβλημα όπως θα δεις στο αρχείο είναι το εξής:
Θα πρέπει με κάποιο τρόπο να θυμάται η excel πόσα πορτοφόλια αγόρασες με 3€ και πόσα με 4€
Παράδειγμα:
Αγορά 100 πορτοφόλια με 3€ (χωρίς τίποτα πρόσθετο ο Μ.Ο τώρα είναι 3) και πουλήθηκαν τα 50
Έχουμε στοκ 50
Όταν αγοράσουμε πάλι άλλα 50 με 4€ πρέπει να υπολογίσουμε ότι και τα 50 του στοκ θα πρέπει να τα πουλήσουμε ακριβότερα σαν να ήταν νέα αγορά (τώρα ο Μ.Ο τώρα είναι 50 με 3 και 50 με 4 = 3,5)
Πως να ξέρει η εφαρμογή πόσα από αυτά τα προϊόντα που είναι ΤΩΡΑ στην αποθήκη έχουν αγοραστεί με 3 και πόσα με 4?
Πρέπει να γίνει (κατά την γνώμη μου) μια σωστή βάση δεδομένων των προϊόντων απ' την αρχή, με εξαρτημένες λίστες ανά προϊόν και κατηγορίες
(και η excel μπορεί κι αυτή να κάνει βάσεις δεδομένων "flat databases")
που εκεί πλέον θα βγαίνουν οι Μ.Ο των προϊόντων και με ημερομηνία αγοράς και μετά θα "έρχονται" κάπου για επεξεργασία.
Δεν υπάρχει περίπτωση να έχεις ποτέ 100% σωστό αποτέλεσμα γιατί στην συνέχεια αυτό που βγαίνει σαν κέρδος σου βγαίνει με υπολογισμό αυτού του Μ.Ο που θέλεις εσύ να βλέπεις
Και φυσικά δεν μπορεί να υπολογίζουμε κέρδη στο ίδιο φύλλο με την αποθήκη.
Κανονικά πρέπει να έχουμε συνδυασμό "αγορές" "πωλήσεις" που θα δίνουν "αποθήκη" (εμπορεύματα)
και συνδυασμό "αγορές" "πωλήσεις" "αποθήκη" που θα δίνουν έσοδα - έξοδα
Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός αλλά επειδή ασχολούμαι χρόνια με πωλήσεις προμήθειες και προϊόντα αυτή είναι η γνώμη μου
Συνημμένα Αρχεία
Τύπος Αρχείου: xlsx πραξεις.xlsx (69,2 KB, 37 εμφανίσεις)
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 02-04-14, 10:46

Προεπιλογή

Νομιζω καταλαβα τι εννοεις, το θεμα ειναι πως να κανω μια τετοια βαση δεδομενων.
Δλδ, τι αλγοριθμο(ποια λογικη) να χρησιμοποιησω, ωστε καθε φορα που κανω μια πωληση, να θυμαται το προγραμμα τα τεμαχια που ειχαν αγοραστει μεχρι τοτε, ωστε απο εκει και περα οταν γινει νεα αγορα να αναπροσαρμοζεται ο μ.ο. τιμης τους.(Βασικα αν υπαρχει καποιο υποδειγμα για τις εξαρτημενες λιστες που ανεφερες)
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 02-04-14, 12:24
Συντονιστής

Προεπιλογή

Καλησπέρα
Υπόδειγμα για εξαρτημένες λίστες υπάρχει στο forum αλλά
θα χρειαστείς και VBA
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 02-04-14, 13:36

Προεπιλογή

Αρα μαλλον να εγκαταλειψω την προσπαθεια(μιας και δεν ειμαι και τοσο καλος γνωστης της excel). Ευχαριστω για τις απαντησεις παντως, κανετε πολυ καλη δουλεια στο φορουμ!
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 02-04-14, 15:23
Συντονιστής

Προεπιλογή

Πριν εγκαταλείψεις δοκίμασε αν σε εξυπηρετεί το εξής:
Αντί Μ.Ο (τον καταργείς) βάλε προσδοκώμενα και πραγματικά έσοδα ή και έξοδα.
Όσο μικρότερη η διαφορά, τόσο καλύτερα...
Έτσι κι αλλιώς, τα πορτοφόλια με 3 € αγορά, που δεν θα πουληθούν πχ 6 €
(στοκ) θα πάνε με νέα τιμή (πχ 4 €) σε 8 € και άρα θα έχεις όφελος, που
θα καλύψει το μέχρι εκείνη την στιγμή προσδοκώμενο,
αλλά και το όποιο νέο στοκ δημιουργηθεί (αγοράς 4 €) ...
Η λύση αυτή ανάγκης με υπολογισμό +χ% από σεζόν σε σεζόν είναι
πολύ κοντά στην πραγματικότητα,
με προϋπόθεση πριν τελειώσει η σεζόν να "αδειάζουμε" όσο περισσότερο γίνεται την αποθήκη και να γίνονται αγορές αναπλήρωσης και όχι αύξησης του εμπορεύματος.
("Ιδανικό" στοκ κάτω του 10% των αγορών της σεζόν)
Μετά από αυτό μόνο ένα εξ' αρχής ολοκληρωμένο πρόγραμμα δίνει λύση
Ελπίζω να βοήθησα...
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Δικαιώματα - Επιλογές
Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα
Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε απαντήσεις
Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία
Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

Ο κώδικας ΒΒ είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Trackbacks are εκτός λειτουργίας
Pingbacks are εκτός λειτουργίας
Refbacks are εκτός λειτουργίας

Παρόμοια Θέματα

Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
Πρόβλημα με συνάρτηση που θέλω να επιστρέφει τιμή μηδέν γιώργοςΚ Access - Ερωτήσεις / Απαντήσεις 11 10-01-15 14:06
[Συναρτήσεις] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ #ΤΙΜΗ! ΑντωνηςΠαπαδοπουλος Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις 2 24-05-13 11:00
τιμή null stavross Access - Ερωτήσεις / Απαντήσεις 11 30-12-12 19:58
Εξαγωγή κειμένου από συμβολοσειρά (κείμενο στη μέση) Tasos Κείμενο 0 28-09-11 15:12

Η ώρα είναι 02:34.