| Access - Ερωτήσεις / Απαντήσεις Access + VBA... Εδώ δεν υπάρχουν όρια! |
![]() |
| | Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
| |||
| |||
|
Καλησπέρα και πάλι σε όλους. Λοιπόν, ανεβάζω τη βάση και πάλι με υψηλό το φρόνημα της υπερηφάνειας, επειδή μπορεί οι αλλαγές που έκαναν να φαντάζουν σε γνώστες της access παιδικού επιπέδου, πάραυτα τις έκανα μόνος μου... Αυτό που τώρα έχω κολλήσει, είναι το εξής: Η "κεντρική" σελίδα καταχώρησης είναι ο πίνακας παραστάσεις. Αυτό που βλέπω πως θα εξυπηρετούσε πάρα πολύ σε τέτοιου είδους βάσεις, είναι πως και για τους συντελεστές θα έπρεπε να υπάρχει μια υποφόρμα (όπως με τους ηθοποιύς και τους ρόλους) ενσωματωμένη στον πίνακα, η οποία να έχει σύνδεση (για άντληση στοιχείων) με τις φόρμες Συντελεστές & Ιδιότητες, μιας και στις παραστάσεις δεν είναι πάντα σταθεροί αυτοί που κάνουν κάτι για την παράσταση (πχ κάποια παράσταση μπορεί να μην έχει χορογράφο) και τα κενά τετραγωνάκια πιάννουν πολύ χώρο αλλά και δεν χωράνε όλα τα πιθανά. Το πρόβλημά μου είναι πως (σαφώς) δεν μπορώ να φτιάξω την υποφόρμα... Αν διατίθεται (και πάλι) κανείς να βοηθήσει θα ήμουν υπόχρεος. Επίσης θέλω να ρωτήσω τα εξής: 1. Ο πίνακας ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ, εκτυπώνεται όπως τον βλέπουμε στην οθόνη; Και αν ναι, τι μπορεί να κάνει κάποιος για να εμφανίζονται όλα τα στοιχεία (ακόμα κι αυτά που στην υποφόρμα πρέπει να προχωρήσεις στο scroll bar για να τα δεις όλα); 2. Κατά την εκτύπωση, υπάρχει τρόπος να μην εκτυπωθούν οι "γραμμές" γύρω από την υποφόρμα; 3. Ενώ κάνω καταχώρηση σε κάποιο πεδίο, αν δεν έχω στην ανάλογη ενός πεδίου φόρμα ένα στοιχείο (πχ θέλω να περάσω ένα νέο θέατρο), υπάρχει τρόπος (πχ, με κάποιο κλικ) να το περάσω ενώ είμαι στον πίνακα και να ενημερωθεί και η φόρμα, ή πρέπει ντε και καλά να κλείσω τον πίνακα, να πάω στην φόρμα να περάσω το δεδομένο και μετά να επιστρέψω πάλι στον πίνακα; 4. Υπάρχει τρόπος να μπορέσω να φτιάξω έναν πίνακα που ανοίγοντάς τον να βλέπω απευθείας ανά καρτέλα τον κάθε ηθοποιό και από κάτω τις παραστάσεις που έχει κάνει (μαζί με τα στοιχεία ρόλος, θεατρική περίοδος και θέατρο); Πολλά ερωτήματα, το ξέρω... Ελπίζω να μη γίνομαι κουραστικός. Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον μπορεί να βοηθήσει με κάποιον τρόπο. |
|
| |||
| |||
| Παράθεση:
Παράθεση:
Παράθεση:
Φιλικά, Μάρω |
|
| |||
| |||
|
Μάρω, σε ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις και τη βοήθεια. Θα προσπαθήσω να κάνω αυτά που πρότεινες. Κωνσταντίνος |
|
| |||
| |||
|
Καλημέρα σε όλους. Πέραν από τη βοήθεια της Μάρως στα τέσσερα ερωτήματα, υπάρχει κάποιος που μπορεί να βοηθήσει στο βασικό ερώτημα της υποφόρμας; |
|
| |||
| |||
|
Φίλε Κωνσταντίνε στη ΒΔ που ανέβασες πρόσθεσα μια φόρμα που δείχνει του ηθοποιούς τις παραστάσεις και τους ρόλους. Ανοίγει με το πάτημα του δεύτερου κουμπιού της αρχικής φόρμας. Η φόρμα αυτή είναι μια προσέγγιση. Μόνο εσύ ξέρεις την επιθυμητή εμφάνιση. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να τη σχεδιάσεις εσύ. Έχεις όλες τις δυνατότητες. Δεν πρέπει να ξεχνάς τη σχέση των πινάκων «ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ», «ΡΟΛΟΙ», «ΗΘΟΠΟΙΟΙ». Σε κάθε παράσταση έχουμε πολλούς ρόλους, συνεπώς η σχέση «ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ» και «ΡΟΛΟΙ» είναι ένα προς πολλά. Ένα ρόλο μπορεί να τον ερμηνεύσουν πολλοί ηθοποιοί και συνεπώς η σχέση των πινάκων «ΡΟΛΟΙ» και «ΗΘΟΠΟΙΟΙ» είναι ένα προς πολλά. Για να φθάσουμε από ένα ηθοποιό στις παραστάσεις περνούμε από τους ρόλους. Δηλαδή βρίσκουμε πρώτα τους ρόλους τους και στη συνέχεια από τους ρόλους τις παραστάσεις. Γιώργος |
|
| |||
| |||
|
Γιώργο, όπως πάντα και πάλι ευχαριστώ που ασχολείσαι τόσο με την περιπτωσάρα μου. Νομίζω πως κατάλαβα τι εννοείς με το όλο θέμα Ηθοποιοι-Ρόλοι-Παραστάσεις αλλά δεν είμαι σίγουρος! Λέγοντας "Ένα ρόλο μπορεί να τον ερμηνεύσουν πολλοί ηθοποιοί" μιλάς φαντάζομαι για την περίπτωση που μία παράσταση μπορεί να παιχτεί δεύτερη σαιζόν και να αλλάξουν κάποιοι; Αν ναι, τότε η πρόθεσή μου είναι να υπάρχει ξεχωριστή καταχώρηση για κάθε σαιζόν. Θα με ενδιέφερε όμως να μου πεις αν αυτό είναι που εννοείς ή αν εννοείς πως είναι καλό να μπορούμε να δούμε στην βάση ποιος έχει παίξει πχ. τον Άμλετ. Αυτό που εξακολουθεί να μου είναι μεγάλο πρόβλημα (γι' αυτό και δεν προχωράω σε νέες καταχωρήσεις) είναι η υποφόρμα για τους ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ/ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ. Προσπαθώ να τη φτιάξω αλλά κάπου κάνω κάποιο πολύ βασικό λάθος. Δεν μπορώ με τίποτα να κάνω σωστά τις συνδέσεις ώστε να μου εμφανίζονται τα στοιχεία στον πίνακα των παραστάσεων. Αλλά με τίποτα όμως!!!! Νομίζω πως αυτή θα είναι και η τελευταία ουσιαστική προθήκη/αλλαγή στην βάση, οπότε όποιος είναι γνώστης κατασκευής υποφόρμας θα με απάλασσε από τεράστιο βραχνά αν μπορούσε να συνεισφέρει! |
|
| |||
| |||
|
Καλημέρα Κωνσταντίνε, ίσως σε μπέρδεψα. Είναι γνωστό ότι ένας ηθοποιός σε μία παράσταση μπορεί να ερμηνεύσει πολλούς ρόλους. Από την άλλη (πιο σπάνιο) ένας ρόλος την ίδια περίοδο μπορεί να ανατεθεί σε περισσότερους ηθοποιούς πχ , για να υπάρχει εναλλακτική λύση σε περίπτωση ασθένειας, για ποικιλία (άλλος για την απογευματινή και άλλος για τη βραδινή παράσταση) κλπ. Στη λυρική σκηνή νομίζω ότι είναι πιο συνηθησμένο. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει στη ΒΔ. Δίπλα σε κάθε ρόλο μπορούμε να επιλέξουμε πολλούς ηθοποιούς, γι' αυτό στην αρχική ΒΔ ο ρόλος προηγείται των ηθοποιών. Φιλικά/Γιώργος |
|
| |||
| |||
|
Αααα! Τώρα κατάλαβα! Φίλε, πίστεψέ με, αυτό πλέον είναι ουτοπική παράμετρος στον κόσμο του θεάτρου. Στη λυρική σκηνή συμβαίνει, είναι στα "δικά τους πλαίσια", αλλά στο θέατρο παίζεις πάντα, ό,τι και να σου έχει συμβεί. Και με αυτό το ό,τι, δυστυχώς, εννοώ τα πάντα!!!
|
|
| |||
| |||
|
Με την επίγνωση του ότι μάλλον γίνομαι ενοχλητικός με τόσες εκκλήσεις, θα ήθελα να ενοχλήσω το forum ακόμα μια φορά. Προσπαθώ πολλές μέρες (και ένα tutorial που δημοσίευσε ο Τάσος μου είναι εντελώς ακατανόητο...) να φτιάξω αυτή τη ρημάδα την υποφόρμα αλλά δεν μπορώ με τίποτα να συνδέσω τα πεδία με τις τιμές... Κάποια βοήθεια;
|
|
| |||
| |||
|
Καλησπέρα στην παρέα Φίλε Κωνσταντίνε, πριν να «φτιάξεις αυτή τη ριμάδα την υποφόρμα» θα πρέπει να τακτοποιήσεις κάποιες άλλες εκκρεμότητες στη ΒΔ σου. 1. Στη ΒΔ υπάρχει ο πίνακας «ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ» χωρίς να τον χρησιμοποιείς. Αν θέλεις δίπλα σε κάθε συντελεστή να καταχωρείς και τι είναι (τις ιδιότητές του) θα πρέπει στον πίνακα «ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ» να προσθέσεις ένα πεδίο πολλαπλών τιμών «ID_ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ». Με την προσθήκη αυτή θα μπορούσαμε να χωρίσουμε τους συντελεστές σε ομάδες (σκηνικά, κοστούμια, μουσικοί, κλπ) και όταν θα θέλαμε να επιλέξουμε, στη φόρμα καταχώρησης στοιχείων πχ τους μουσικούς, θα εμφανίζαμε μόνο αυτούς. Η λύση αυτή είναι περισσότερο περίπλοκη από τη λύση να έχουμε για κάθε συντελεστή ξεχωριστό πίνακα και είναι πιο επιρρεπής σε λάθος καταχωρήσεις. 2. Αφού διάλεξες τη λύση να μη έχεις ξεχωριστό πίνακα για κάθε συντελεστή, θα έπρεπε να κάνεις και τις αναγκαίες αλλαγές στη σχεδίαση του πίνακα «ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ» . Υπάρχουν ακόμα αναφορές στους πίνακες «ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ», «ΣΕΝΑΡΙΟ», κλπ, που έχουν αφαιρεθεί από τη βάση. 3. Τώρα για τη ριμάδα την υποφόρμα. Δε δίνεις αρκετά στοιχεία και δεν είμαι σίγουρος τι θέλεις. Αν θέλεις μία σύνθετη φόρμα που να δείχνει τις παραστάσεις και όλους τους συντελεστές αυτό δε γίνεται. Θα πρέπει να δημιουργήσεις τόσες σύνθετες φόρμες όσοι είναι και οι συντελεστές. Για τη φόρμα πχ των μουσικών θα πρέπει να συνδέσεις τα πεδία «ΜΟΥΣΙΚΗ.value» του πίνακα «ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ» και «ID_ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ» του πίνακα «ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ». Για να μη έχεις όλες αυτές τις φόρμες «χύμα» θα μπορούσες να τις τοποθετήσεις σε μία φόρμα με καρτέλες, όπως στην αρχική ΒΔ. Δεν ξέρω τι κέρδισες με τη λύση να μη έχει κάθε συντελεστής το δικό του πίνακα. Κατά τη γνώμη μου αυξήθηκαν οι δυσκολίες δημιουργίας της ΒΔ. Όπως καταλαβαίνεις το φόρουμ μπορεί να βοηθήσει, απαντώντας σε κάποια σαφή ερωτήματα, αλλά το βάρος για τη δημιουργία της ΒΔ πέφτει σε σένα. Καλή συνέχεια. Φιλικά/Γιώργος |
![]() |
« Προηγούμενο Θέμα
|
Επόμενο Θέμα »
| |
| ||||
| Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
| [Excel07] Βοήθεια για ένα αρχείο | gfevran | Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις | 8 | 16-06-14 12:51 |
| Αρχείο .accde | Χρήστος | Access - Ερωτήσεις / Απαντήσεις | 0 | 04-10-13 21:48 |
| [ Ερωτήματα ] Αναζήτηση σε αρχείο mdb | zaf_4 | Access - Ερωτήσεις / Απαντήσεις | 2 | 03-09-13 12:24 |
| [Γενικά] Διορθώσεις(;) στα Excel – Tips & Tricks | KostasZK | Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις | 1 | 01-06-13 20:15 |
| Αρχεία βοήθειας Ελληνικά για Access 2003 | kwstarikanos | Access - Ερωτήσεις / Απαντήσεις | 1 | 24-09-10 21:28 |
Η ώρα είναι 11:59.

Αλλαγή σε γραμμικό τρόπο