Ανανέωση ιστοσελίδας
ms-office.gr > Forum > Microsoft Excel > Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις > [Μορφοποίηση] μορφοποίηση κελιών με ημερομηνία και όνομα ημέρας

Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις Ότι έχει σχέση με συναρτήσεις, μορφοποίηση, εκτυπώσεις γραφήματα κτλ.

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 22-12-25, 06:50
Όνομα: Γιάννης
Έκδοση λογισμικού Office: Ms-Office 2016
Γλώσσα λογισμικού Office: Ελληνική

Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Προεπιλογή μορφοποίηση κελιών με ημερομηνία και όνομα ημέρας

Καλημέρα σε όλους σας και Καλά Χριστούγεννα!!!
Ζητώ την βοήθειά σας σε θέμα μορφοποίησης κελιών στο excel.
Έστω, ότι στο κελί Α1 πλητρολγώ την συνάρτηση =TODAY() και επιλέγω μορφοποίηση από το μενού "ημερομηνία" το *Τετάρτη, 14 Μάρτιος 2012. Θα εμφανισθεί το πλήρες όνομα της ημέρας και η τρέχουσα ημερομηνία με τον μήνα ολογράφως.
Στο κελί Α2 πληκτρολογώ την συνάρτηση Α1+1 και την αντιγράφω στα επόμενα (από κάτω) 28 κελιά τα οποία συμπληρώνομνται με τις σωστές, στην σειρά, ημερομηνίες.
Επειδή αυτή η μορφοποίηση είναι μακρόσυρτη επιθυμώ να την περιορίσω στην μορφή (π.χ αναηράφω την σημερινή τρέχουσα ημερομηνία) 22/12/2025 ΔΕ δηλαδή η ημερομηνία να εμφανίζεται πρώτη και με αριθμούς και να ακολουθούν τα 2 πρώτα κεφαλαία γράμματα του ονόματος της ημέρας.
Ποιος είναι ο τύπος που πρέπει να πληκτρολογήσω στην προσαρμογή της μορφοποίησης των κελιών για να επιτύχω το επιθυμητό αποτέλεσμα;;;;;;;;;;;
Εν αναμονή της βοήθειά σας,
Ευχαριστώ
Ιωάννης Ζέζιος
6944240403
izezios@gmail.com
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 22-12-25, 09:30
Το avatar του χρήστη ChrisGT7
Διαχειριστής
Όνομα: Χρήστος Ζώρζος
Γλώσσα λογισμικού Office: Ελληνική, Αγγλική

Περιοχή: Κοντά σε ηφαίστειο...
Προεπιλογή

Καλημέρα και Καλά Χριστούγεννα με υγεία, Γιάννη!

Δοκίμασε τη μορφοποίηση ηη/μμ/εεεε ηηη.

Μέσω της μορφοποίησης κελιών, δε νομίζω πως μπορεί να επιτευχθεί η ημέρα με δύο κεφαλαία γράμματα.

Σε διαφορετική περίπτωση μπορείς να το κάνεις με συνάρτηση αλλά το κελί θα περιέχει κείμενο και όχι ημερομηνία. Χρησιμοποιώντας δύο κελιά όμως, μπορείς να έχεις στο πρώτο την ημερομηνία και στο δεύτερο την ημέρα κανονικά ως κείμενα με δύο κεφαλαία γράμματα.

Αν σε εξυπηρετεί ο δεύτερος τρόπος, ενημέρωσέ με να σου στείλω τους αντίστοιχους τύπους.
Παλιά 22-12-25, 14:18
Όνομα: Γιάννης
Γλώσσα λογισμικού Office: Ελληνική

Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Προεπιλογή

Σας ευχαριστώ και πάλι,
Ο τύπος που μου στείλατε ηη/μμ/εεεε ηηη με ικανοποιεί απολύτως διότι το όνομα της ημέρας αρχίζει με Κεφαλαίο γράμμα και ακολουθούν 2 πεζά. Εξαιρετικά !!!!!!!!!.

Η δεύτερη περίπτωση που μου στείλατε την έχω εφαρμόσει ήδη αλλά έχει το μειονέκτημα ότι συνήθως όταν κλείνει κάποιος ένα ραντεβού,(σε γιατρό, κουρείο κλπ. ) ρωτάει τον επαγγελματία π.χ. "....... μπορώ να έλθω την Πέμπτη......;;;;". Ο επαγγελματίας καταχωρεί στην τύχη μία ημερομηνία στο πρώτο κελί χωρίς να γνωρίζει εάν στο δεύτερο κελί θα εμφανισθεί η Πέμπτη ή άλλη ημέρα. Έτσι τουλάχιστον πιστεύω εγώ.
Η πρώτη σας λύση μου είναι αρκετή.

Επιπροσθέτως σας ενημερώνω ότι είμαι κάτοικος Θεσσαλονίκης και η καταγωγή μου είναι από το Νυμφαίο Φλώρινας.
Εσείς που διαμένεται και μήπως η καταγωγή σας είναι βλάχικη, (όπως και η δική μου) διότι συνήθως τα δισύλλαβα επώνυμα δείχνουν βλάχικη καταγωγή.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 22-12-25, 14:51
Το avatar του χρήστη ChrisGT7
Διαχειριστής
Όνομα: Χρήστος Ζώρζος
Γλώσσα λογισμικού Office: Ελληνική, Αγγλική

Περιοχή: Κοντά σε ηφαίστειο...
Προεπιλογή

Έστω πως σ' ένα κελί, π.χ. Α1, πληκτρολογούμε μια τυχαία ημερομηνία. Η μορφοποίηση του κελιού δεν μας επηρεάζει σε κάτι.

Αν θέλουμε να γνωρίζουμε την ημέρα της τυχαίας ημερομηνίας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν τους παρακάτω τύπους σε ένα οποιοδήποτε άλλο κελί:

1. Εμφάνιση των 2 πρώτων γραμμάτων της ημέρας με κεφαλαία:
Κώδικας:
=UPPER(LEFT(TEXT(A1;"ηηη");2))
Αφαιρούμε την UPPER() αν δε θέλουμε και τα δύο γράμματα κεφαλαία.

2. Εμφάνιση των 2 πρώτων γραμμάτων της ημέρας με κεφαλαία:
Κώδικας:
=CHOOSE(WEEKDAY(A1;2);"ΔΕ";"ΤΡ";"ΤΕ";"ΠΕ";"ΠΑ";"ΣΑ";"ΚΥ")
Τροποποιούμε τα δύο γράμματα των ημερών στην CHOOSE() ανάλογα με το πως θέλουμε να εμφανίζονται τα ονόματα των ημερών.

Κατάγομαι από νησί (Σαντορίνη) και διαμένω εκεί την τελευταία δεκαετία περίπου. Το επίθετό μου όντως είναι τοπικό της Σαντορίνης.

Εργαλεία Θεμάτων
Τρόποι εμφάνισης

Δικαιώματα - Επιλογές
Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα
Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε απαντήσεις
Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία
Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

Ο κώδικας ΒΒ είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Trackbacks are εκτός λειτουργίας
Pingbacks are εκτός λειτουργίας
Refbacks are εκτός λειτουργίας

Παρόμοια Θέματα

Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
[Μορφοποίηση] Μορφοποίηση με βάση μέρος του περιεχομένου των υπό μορφοποίηση κελιών Skakinen Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις 3 15-01-22 15:36
[Γενικά] χρωματισμος κελιων απο ημερομηνια ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις 20 17-04-19 11:58
[ Πίνακες ] Εξαγωγή Πίνακα σε Excel με όνομα Ημερομηνία και Τρέχουσα ώρα Χρήστος Access - Ερωτήσεις / Απαντήσεις 6 01-07-13 00:22
[Μορφοποίηση] Ημερομηνία και Μορφοποίηση ikaros80 Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις 2 06-04-11 22:23
[ Ερωτήματα ] Ερώτημα μέτρησης ανά όνομα ημέρας enikolo Access - Ερωτήσεις / Απαντήσεις 21 19-05-10 19:58

Η ώρα είναι 16:51.