| Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις Ότι έχει σχέση με συναρτήσεις, μορφοποίηση, εκτυπώσεις γραφήματα κτλ. |
![]() |
| | Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
| |||
| |||
|
Καλησπέρα στην ομάδα!! Θα ήθελα μια βοήθεια σχετικά με το παρακάτω θέμα. Έχω ένα αρχείο excel για τη δουλειά μου στο οποίο θέλω στη μία στήλη (π.χ. στήλη Α) να γράφω κάποια ονόματα πελατών (απο συγκεκριμένη λίστα ονομάτων) και σε μια άλλη στήλη (π.χ. στήλη Β) να μου εμφανίζει (ανάλογα το όνομα του πελάτη) κάποια προκαθορισμένη τιμή τρόπου αποστολής. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Αν στη στήλη Α γράφω για παράδειγμα το όνομα ΔΗΜΗΤΡΗΣ να μου αποδίδει στη στήλη Β την τιμή ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ κι αν γράφω ΚΩΣΤΑΣ να μου αποδίδει τη τιμή COURIER. Ψάχνω να βρω με ποια συνάρτηση και πώς πρέπει να την συντάξω ώστε να υλοποιείται η παραπάνω ενέργεια! Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων |
|
| ||||
| ||||
|
Καλησπέρα Άγγελε, Οι συναρτήσεις που ψάχνεις είναι οι VLOOKUP() ή συνδυασμός των INDEX() + MATCH(). Τη σύνταξή τους μπορείς να τη βρεις στη βοήθεια του Excel. Το "πρόβλημα" με τις συγκεκριμένες συναρτήσεις είναι πως φέρνουν πάντα την πρώτη τιμή που θα βρουν στη λίστα. Παράδειγμα: Αν η λίστα με τους πελάτες σου αποτελείται από δύο στήλες (Επωνυμία και Τρόπος πληρωμής) και υπάρχουν πελάτες με ίδιες επωνυμίες και διαφορετικό τρόπο πληρωμής, τότε οι παραπάνω συναρτήσεις θα σου επιστρέψουν τον τρόπο πληρωμής του πρώτου στη λίστα με πιθανόν λάθος αποτέλεσμα αν ψάχνεις για τον δεύτερο. Το παραπάνω πρόβλημα αντιμετωπίζεται με μια στήλη επιπλέον που θα έχει μοναδικές τιμές, π.χ. ΑΦΜ - ΕΠΩΝΥΜΙΑ - ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ. Απλά θα πρέπει να ψάχνεις μέσω αυτού του μοναδικού κλειδού, π.χ. μέσω ΑΦΜ. Αν όμως είσαι σίγουρος πως δεν υπάρχει συνονυμία, τότε μπορείς και με δύο στήλες. Αν δυσκολευτείς στην εφαμορφή των παραπάνω, μπορώ να ανεβάσω παράδειγμα.
__________________ Your Curiosity Will Be The Death Of You! |
|
| |||
| |||
|
Καλησπέρα Άγγελε, Δες το συνημμένο. Σου επιστρέφει όλες τις πιθανές καταχωρήσεις από οποιονδήποτε πελάτη. Όχι μόνο την πρώτη. Στο φύλο data θα είναι τα δεδομένα σου σε μορφή πίνακα για να είναι δυναμικό. Στο φύλο Report, στο κελί Α2 κάνεις την επιλογή του πελάτη σου και στις στήλες C-D-E σου φέρνει αποτελέσματα. Αν δεν υπάρχει εγγραφή για τον πελάτη θα σου εμφανίσει σχετικό μήνυμα. Αν δεν λειτουργεί λόγω της έκδοσης του office που δουλεύεις ενημέρωσε με να σου προτείνω άλλη λύση. Αν χρειαστείς κάτι άλλο είμαι στη διάθεσή σου. Γιώργος |
|
| ||||
| ||||
|
Καλημέρα σας, Επισυνάπτω μια πρόταση χωρίς τη συνάρτηση FILTER(), την οποία χρησιμοποιεί ο Γιώργος στο αρχείο του και δε λειτουργεί σε εκδόσεις πριν τη 2019. Η βοηθητική στήλη ID δημιουργεί ένα μοναδικό κλειδί αναζήτησης για όσους πελάτες εμφανίζονται περισσότερες από μία φορά ή έχουν συνωνυμία. Για αποφυγή περιπτώσεων συνωνυμίας, έβαλα και στήλη με ΑΦΜ για να ξεχωρίζουν οι συγκεκριμένοι πελάτες. Επίσης, ο βοηθητικός πίνακας ΠΕΛΑΤΕΣ φιλτράρει τους μοναδικούς πελάτες που υπάρχουν στη βάση δεδομένων και χρησιμοποιείται στην επικύρωση τιμών ώστε ο χρήστης να μην βλέπει τους ίδιους πελάτες πολλές φορές. Και στα δύο βοηθητικά στοιχεία (στήλη και πίνακας) μπορεί να γίνει απόκρυψη στήλης.
__________________ Your Curiosity Will Be The Death Of You! |
![]() |
« Προηγούμενο Θέμα
|
Επόμενο Θέμα »
| |
| ||||
| Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
| [Γενικά] βοηθεια στο excel | georgiahalki | Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις | 1 | 12-07-22 08:13 |
| [Συναρτήσεις] Βοήθεια με cheklist στο Excel. | tolis_montana | Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις | 12 | 26-01-17 18:07 |
| [Excel07] βοήθεια με το excel | perifteraki | Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις | 2 | 27-02-15 15:13 |
| [Γενικά] βοήθεια στο excel | cave_man | Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις | 3 | 16-07-14 13:22 |
| [Συναρτήσεις] βοήθεια με συνάρτηση στο excel | Γωγω | Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις | 1 | 10-06-13 19:42 |
Η ώρα είναι 17:43.

Αλλαγή σε γραμμικό τρόπο