| Access - Ερωτήσεις / Απαντήσεις Access + VBA... Εδώ δεν υπάρχουν όρια! |
![]() |
| | Εργαλεία Θεμάτων | Τρόποι εμφάνισης |
|
| |||
| |||
|
Γεια χαρά σε όλους Εχω ξεκινήσει να ασχολούμε με Access εδώ και 2-3 εβδομάδες παρ όλα αυτά αν και αρχικά θεωρούσα οτι εύκολα θα καταφερνα αυτο που ζητάω παρακάτω δεν το έχω καταφέρει και παρ΄όλο το ψάξιμο στο νετ δεν έχω βρει λύση. Ισως τελικά να μην είναι τόσο απλό όσο φανταζόμουνα. Τεσπα καθε βοήθεια ευπρόσδεκτη, ακόμα και αν χρειάζεται λιγο VBA θα το παλέψω αν κάποιος μπορει να κάνει μια αρχή και να με παραπέμψει σε κάποιο Manual. VBA δεν ξέρω αλλα γνώσεις προγραμματισμού έχω οπότε ελπίζω να τα καταφέρω. Εχω μια βάση δεδομένων Access με 2 Πϊνακες. Ο πρώτος ονομάζεται προμηθευτές και περιέχει τα στοιχεία τους με πεδία όπως ΑΦΜ, Ονομασία, Δ/νση, Τηλ κλπ. Ο 2ος περιέχει τιμολόγια που έχουν εκδοθεί από τους προμηθευτές και έχει τα πεδία ΑΦΜ, αρ τιμολ, ημερομηνία, ποσό. Οι δύο πίνακες συνδέονται με το πεδίο ΑΦΜ. Αυτό που θέλω είναι να φτιάξω μια φόρμα ενημέρωσης του 2ου πίνακα με τα εξής στοιχεία 1. Πεδίο εισόδου ΑΦΜ, όπου θα ελεγχεται αν υπάρχει το ΑΦΜ στον 1ο πίνακα ή εναλακτικά μέσω λίστας να σου επιτρέπει να επιλέξεις μονο ΑΦΜ που υπάρχουν. 2,3,4 Πεδία στα οποία δεν θα επιτρέπεται εγγραφή και θα παρουσιάζονται τα στοιχεία του προμηθευτή (Ονομασία Δ.νση κλπ) του οποίου το ΑΦΜ επιλέχθηκε. 5,6,7 Πεδία που θα καταχωρώ τα υπόλοιπα στοιχεία του Πίνακα. Μπορεί κανείς να βοηθήσει για το πώς μπορουν να φτιαχθούν τα πρώτα 4 πεδία. Με ποιές ιδιότητες δηλαδή τα διάφορα Text box θα έχουν τέτοια λειτουργία? Η βάση Northwind που έχει σαν υπόδειγμα η MS έχει τέτοιες δυνατότητες αλλα δεν μπορώ να δω πως υλοποιούνται. Γνωρίζει κανείς κάποιο βιβλίο ή ακόμα καλύτερα κάποιο site με τέτοιου τύπου περιέχόμενο? γιατι τα περισσότερα που βρίσκω σχετικά με Access αναφέρονται στα πολύ στοιχειώδη. |
|
| ||||
| ||||
|
Καλησπέρα Περσέα καλώς ήλθες! Δεν έχω χρόνο να καλύψω τις ερωτήσεις σου. Θα έχεις απαντήσεις από μέλη του Forum. Ρίξε όμως μια ματιά εδώ, θα βρεις ενδιαφέροντα στοιχεία. Με εκτίμηση Νίκος Δ. |
|
| |||
| |||
|
Περσέα καλησπέρα και καλώς όρισες! Για ρίξε μια ματιά στο συνημμένο και πες αν σου κάνει |
|
| |||
| |||
|
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Νάσο κατι τέτοιο θέλω. Θα ήθελα όμως όταν επιλέγω το ΑΦΜ κάπου (κάποιο άλλο text box?) να μου παρουσιάζει και το ονομα τουλάχιστον του επιλεγμένου προμηθευτή και επίσης θα προτιμούσα να μην παρουσιάζονται οι υφιστάμενες εγγραφές του πίνακα τιμολόγια αλλα μόνο πεδία για νεα εγγραφή. |
|
| ||||
| ||||
|
Καλημέρα Επισυνάπτω μια άλλη -διαφοροποιημένη ως προς την παρουσίαση- πρόταση σε σχέση με αυτή του φίλου μας Νάσου. Αν η υποφόρμα δεν θες να εμφανίζει τις υπάρχουσες εγγραφές, αλλά να είναι πάντα σε κατάσταση προσθήκης νέας εγγραφής, τότε: Σε περιβάλλον σχεδίασης την επιλέγουμε... Ιδιότητες ... Δεδομένα ... και επιλέγουμε Ναί στην 'καταχώρηση δεδομένων' (Access 2007) Σχετικά με τα θέματα που έθεσες στην πρώτη σου ανάρτηση... Διάβασε κάποιο (-α) βιβλίο Access (όχι VBA). Είναι φρόνιμο κάποιος να γνωρίζει πώς η Access χειρίζεται την σχεδίαση και την διαχείριση σχεσιακών βάσεων. Η Access δίνει δυνατότητα να φτιάξεις εφαρμογές -σχετικά απλές- χωρίς VBA. Μη κάνεις το λάθος και μεταφέρεις την λογική π.χ. pascal, C, Dbase,... στην Access. Απόλαυσέ την ως έχει! Αν αργότερα θελήσεις να πας παραπέρα, τότε να ασχοληθείς και με VBA. Ξεκίνα με ένα σχετικά μικρού μεγέθους βιβλίο. Μετά θα δεις τις ανάγκες σου και θα κάνεις τις επιλογές σου. Το να πιάσεις στα χέρια σου Manual με 1100 σελίδες, δεν το βλέπω φρόνιμο. Αν επιδιώκεις να φτιάξεις εφαρμογή διαβάζοντας 2-3 βδομάδες, μάλλον είσαι ιδιοφυΐα ή πολύ νεαρός σε ηλικία. Με εκτίμηση Νίκος Δ. |
|
| |||
| |||
|
Γεια χαρα Χε, χε προφανως δεν είμαι ιδιοφυΐα ή δεν το ξερω τουλάχιστον και δυστηχώς δεν είμαι πια (εδω και παρα πολλά χρόνια) μικρός. Ομολογώ όμως οτι εχω μια τάση στα θέματα πληροφορικής να τα βλέπω λίγο πιο εύκολα απ ότι είναι μερικές φορές. Η αλήθεια είναι οτι οντας ασχετος με βάσεις δεδομένων πίστευα οτι σήμερα ένα πρόγραμμα διαχείρισης ΒΔ όπως η Access θα είχε σχεδον ετοιμη μια φόρμα διαχείρησης δεδομένων σαν αυτή που ζητάω η οποία είναι πολύ τυπική κατα τη γνώμη μου για τη στοιχειώδη διαχείρηση των δεδομένων. Φαινεται όμως οτι δεν είναι τόσο απλό.Τελικά πάντως κάτι κατάφερα, οποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει τη φορμα "ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ" στο αρχείο που επισυνάπτω. Πρακτικά είναι περίπου σαν τις φόρμες που προτείνατε απλώς την αναζήτηση του ΑΦΜ τελικά βρήκα πιο λογικό να την κάνω απο το πεδίο αναζήτησης που βγάζει η Access στο τέλος κάθε φόρμας και ορισα έτσι τα στοιχεία που παρουσιάζουν τα δεδομένα των προμηθευτών να μην είναι προσβάσιμα και διορθωθούν κατα λάθος. Μαλιστα έτσι μπορεί η αναζήτηση να γίνει και με την επωνυμία. Ισως βέβαια αυτο να ήταν προφανές σε κάποιο πιο παλιό χρήστη αλλα σε μένα δεν ήταν :). Το ερωτημά μου τώρα (για εκπαιδευτικούς λόγους) είναι πως θα κάνω το textbox που πρόσθεσα (Κειμενο 6) σε αυτά που έβγαλε ο αυτόματος οδηγός να δείχνει πάντα το ΑΦΜ που έχει επιλεχθεί στην κύρια φόρμα. Τωρα δείχνει το ΑΦΜ μόνο αν αυτό έχει ήδη κάποια καταχώρηση στον πίνακα "ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ". |
|
| ||||
| ||||
|
Καλησπέρα Περσέα, Διέγραψε το κείμενο6 και αφού αναπτύξεις λίγο την 'κεφαλίδα φόρμας' της υποφόρμας, φτιάξε ένα νέο πλαίσιο κειμένου μέσα σε αυτή. Μέσα στο πλαίσιο αυτό (όχι στο Label!) γράψε: Κώδικας: =[Forms]![ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ].[ΑΦΜ] Ελπίζω να είναι αυτό που θες. Καλή συνέχεια... Με εκτίμηση Νίκος Δ. ΥΣτερολόγιο: Η περιοχή 'Λεπτομέρεια' της υποφόρμας έχει ως ρόλο να εμφανίσει πολλαπλές εγγραφές των τιμολογίων, τα οποία ανήκουν στο ίδιο ΑΦΜ. Βέβαια σε σένα θα εμφανίζει μία μόνο εγγραφή, διότι έχεις επιλογή στο 'Μονή φόρμα'. |
|
| ||||
| ||||
|
Καλησπέρα και από μένα! Περσέα καλωσόρισες στο φόρουμ! Από ότι είδα στη σχέση μεταξύ των πινάκων "ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ" και "ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ" στη υπάρχουσα σχέση "ένα προς πολλά" είναι ενεργοποιημένη η επιλογή: "Διαδοχική διαγραφή των σχετικών εγγραφών" που σημαίνει ότι όταν διαγράφεται ένας πελάτης να διαγράφονται και όλα τα τιμολόγια που είναι συσχετισμένα με το ΑΦΜ του. Δε γνωρίζω φυσικά πως το έχεις σκεφτεί αλλά ίσως πρέπει να κοιτάξεις κατά πόσον σε εξυπηρετεί η επιλογή αυτή. Φιλικά Τάσος
__________________ Ms-Office Development Team Ανάπτυξη επαγγελματικών εφαρμογών |
|
| |||
| |||
|
Νίκο ευχαριστώ πολυ είναι ακριβώς αυτό που ήθελα. Εμφανίζω μόνο μία εγγραφή γιατι η χρήση της φορμας θα ειναι για να προσθέτει εγγραφές και φαντάζομαι οτι θα μπερδεύει αν σου δείχνει καμια 20αρια πχ παλιές. Το ζητουμενό μου είναι να προσθέτω εγγραφές τιμολογίων έχοντας εξασφαλίσει οτι το ΑΦΜ υπάρχει. @ Τασος Τάσο ευχαριστώ για την παρατήρηση το αρχείο αυτό όμως δεν είναι αυτο που χρησιμοποιώ αλλα παρόμοιο κατα κάποιον τρόπο για να θεσω το θέμα. Θα το ελεγξω πάντως στο βασικό αρχείο. Και μια που σας βρήκα ένα άλλο ερώτημα εκπαιδευτικής φύσεως πάλι :) Αν υποθέσουμε οτι ηθελα ενα νεο textbox στη δευτερευουσα φόρμα που να εμφανίζει οχι το ΑΦΜ όπως το προηγούμενο αλλα τη ονομασία που αντιστοιχεί σε αυτό το ΑΦΜ στο πίνακα ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ ποια έκφραση θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω. Δοκίμασα διάφορες εκδοχές της SELECT χωρίς επιτυχία όμως πιθανότατα λογω συντακτικού σφάλματος ή ίσως γιατι αυτο δεν γίνεται με αυτό τον τρόπο (SQL ekfrash μέσα στο κουτί όπως στην προηγούμενη περίπτωση). |
|
| ||||
| ||||
|
Καλημέρα σε όλους Περσέα, φτιάχνεις ένα νέο πλαίσιο κειμένου στην δευτερεύουσα φόρμα (Κεφαλίδα ή Υποσέλιδο) και γράφεις: Κώδικας: =[Forms]![ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ].[ΟΝΟΜΑΣΙΑ] Νίκος Δ. ΥΣτερολόγιο: Με ποιό κριτήριο μια ερώτηση την χαρακτηρίζεις 'εκπαιδευτικής φύσεως' ; |
![]() |
« Προηγούμενο Θέμα
|
Επόμενο Θέμα »
| Εργαλεία Θεμάτων | |
| Τρόποι εμφάνισης | |
| |
| ||||
| Θέμα | Δημιουργός | Forum | Απαντήσεις | Τελευταίο Μήνυμα |
| [Γενικά] Δεδομένα πίνακα σε φόρμα | panths | Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις | 3 | 17-08-16 09:42 |
| [ Πίνακες ] Ενημέρωση πίνακα από φόρμα | caudillo | Access - Ερωτήσεις / Απαντήσεις | 4 | 21-07-15 22:41 |
| [ Φόρμες ] Φόρμα τύπου πίνακα | Δημήτρης | Access - Ερωτήσεις / Απαντήσεις | 2 | 10-01-12 08:29 |
| [ Φόρμες ] Ενημέρωση Πίνακα από Φόρμα | marpapa | Access - Ερωτήσεις / Απαντήσεις | 5 | 12-09-11 21:58 |
| Πεδία από πίνακα σε φόρμα | Diakor | Access - Ερωτήσεις / Απαντήσεις | 12 | 13-06-10 14:22 |
Η ώρα είναι 11:23.

και δυστηχώς δεν είμαι πια (εδω και παρα πολλά χρόνια) μικρός. Ομολογώ όμως οτι εχω μια τάση στα θέματα πληροφορικής να τα βλέπω λίγο πιο εύκολα απ ότι είναι μερικές φορές. Η αλήθεια είναι οτι οντας ασχετος με βάσεις δεδομένων πίστευα οτι σήμερα ένα πρόγραμμα διαχείρισης ΒΔ όπως η Access θα είχε σχεδον ετοιμη μια φόρμα διαχείρησης δεδομένων σαν αυτή που ζητάω η οποία είναι πολύ τυπική κατα τη γνώμη μου για τη στοιχειώδη διαχείρηση των δεδομένων. Φαινεται όμως οτι δεν είναι τόσο απλό.
Αλλαγή σε γραμμικό τρόπο