Ανανέωση ιστοσελίδας
ms-office.gr > Forum > Microsoft Excel > Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις > [Συναρτήσεις] Ενημέρωση κελιού και αλλαγή ονόματος φύλλου

Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις Ότι έχει σχέση με συναρτήσεις, μορφοποίηση, εκτυπώσεις γραφήματα κτλ.

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 10-12-19, 11:56
Όνομα: Κώστας
Έκδοση λογισμικού Office: Ms-Office 2016
Γλώσσα λογισμικού Office: Ελληνική

Προεπιλογή Ενημέρωση κελιού και αλλαγή ονόματος φύλλου

Την καλησπέρα μου σε όλους και καλή δύναμη για την συνέχεια,
έχω το εξής θεματάκι: σε ένα φύλλο εργασίας έχω ένα κελί D16 που παίρνει τιμές μέσω drop down menu από άλλο φύλλο. Σε διπλανό κελί (N16) του ίδιου φύλλου εργασίας έχω τον τύπο LOOKUP, βασισμένο στο D16, για να παίρνω κάποιες τιμές που θέλω.
Το θέμα είναι ότι με την αλλαγή τιμής στο D16 δεν ενημερώνεται και το Ν16, παρά μόνο αν πατήσω F9. Θα με βόλευε αν μπορούσε να με βοηθήσει κάποιος ώστε η ενημέρωση του Ν16 να γίνεται αυτόματα με την αλλαγή τιμής στο D16.
Επίσης έχω μια μακροεντολή (για την αλλαγή ονόματος του φύλλου εργασίας) η οποία θα ήθελα να με κατευθύνετε να την κάνω να εκτελείται αυτόματα όταν αλλάζω τιμή στο κελί D16.
Συγγνώμη αν σας κούρασα, αλλά θα εκτιμούσα πάρα πολύ την βοήθειά σας ώστε να τελειώσω το αρχείο μου και να μην μείνει ημιτελές.
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Υ.Γ.: Αν βοηθάει, το Office που χρησιμοποιώ είναι το 2016.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 11-12-19, 06:55
Το avatar του χρήστη Tasos
Διαχειριστής
Όνομα: Τάσος Φιλοξενιδης
Έκδοση λογισμικού Office: Ms-Office 365
Γλώσσα λογισμικού Office: Ελληνική, Αγγλική, Γερμανική

Προεπιλογή

Καλημέρα σε όλους!

Αγαπητέ Κώστα όσον αφορά την ερώτηση σου στο θέμα του αυτόματου υπολογισμού:
Έλεγξε και τσέκαρε αν χρειαστεί στην καρτέλα "Τύποι" στην πτυσσόμενη λίστα "Επιλογές υπολογισμού" την επιλογή "αυτόματος"
Σε περίπτωση που το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει θα χρειαστεί να μας ανεβάσεις ένα παράδειγμα ή τουλάχιστον να μας δείξεις τον τύπο που περιέχει το κελί αυτό.
Ίσως χρειαστεί να δούμε και τους τύπους των κελιών ή ενδεχομένως τύπους στη Διαχείριση ονομάτων που επηρεάζουν την τιμή του D16 που λόγω της φύσης τους να μην υπολογίζονται αυτόματα..

Για την αλλαγή ονόματος του φύλλου εργασίας:

Το D16 ή οποιοδήποτε κελί περιέχει τύπους δεν προκαλεί κάποιο συμβάν στη VBA ώστε να το εκμεταλλευτούμε και να πυροδοτήσουμε την εντολή που θα αντέγραφε το φύλλο εργασίας.

Θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί κουμπί στο οποίο θα αντιστοιχηθεί η κατάλληλη μακροεντολή.

Συνεχίζουμε λοιπόν αφού προηγουμένως λύσεις το πρόβλημα του αυτόματου υπολογισμού.

Με εκτίμηση

Τάσος
Παλιά 11-12-19, 10:40

Προεπιλογή

Τάσο την καλημέρα μου και σ' ευχαριστώ που έκανες τον κόπο να μου απαντήσεις,
Το πρώτο θέμα με την ενημέρωση του κελιού Ν17 λύθηκε με μια συνάρτηση VLOOKUP. Τώρα όποτε αλλάζω τιμή στο D16 αλλάζει αυτόματα και η τιμή στο N17.
Τώρα για να αλλάξει το όνομα του φύλλου εργασίας και να παίρνει την τιμή του Ν17 έχω μια μακροεντολή (την οποία βρήκα μετά από αρκετό ψάξιμο στο διαδίκτυο) που κάνει την αλλαγή. Το λίγο ενοχλητικό είναι ότι πρέπει να έχω επιλεγμένο το κελί Ν17 και να πατάω τον συνδυασμό cntr+m.
Αν θα μπορούσε να γίνεται αυτόματα η εκτέλεση της μακροεντολής ή τέλος πάντων με κάποιο αυτοματοποιημένο τρόπο να γίνεται όνομα του φύλλου εργασίας η ενημερωμένη τιμή του Ν17 θα με γλίτωνε από αρκετό κόπο, καθώς η αλλαγή του ονόματος πρέπει να γίνει σε πάνω από 500 φύλλα εργασίας.
Αν υπάρχει κάποια ιδέα ευχαρίστως να την ακολουθήσω.
Να είσαι καλά.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 11-12-19, 16:37
Διαχειριστής

Προεπιλογή

Κώστα μου δες ένα παράδειγμα στο συνημμένο για να πάρεις μια ιδέα.
Συνημμένα Αρχεία
Τύπος Αρχείου: xlsm Worksheets.xlsm (42,5 KB, 29 εμφανίσεις)
Παλιά 12-12-19, 11:30

Προεπιλογή

Καλημέρα Τάσο,
μου άρεσε το αρχείο που ανέβασες. Θεωρώ ότι είναι πολύ εξυπηρετικό όταν θέλεις να αντιγράψεις τα ίδια στοιχεία πολλές φορές.
Όμως στην δική μου περίπτωση δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Σου ανεβάζω το αρχείο μου για να δεις τι εννοώ.
Τα πρώτα δυο φύλλα εργασίας (ΠΛΗΡΟΦ. και ΜΑΘΗΤΕΣ) υπάρχουν καθαρά για άντληση πληροφοριών. Στο τρίτο φύλλο:
1) επιλέγω τμήμα (κελί D16) - αυτόματα εμφανίζονται οι μαθητές του τμήματος και ενημερώνεται το
κελί Ν17 με συνάρτηση VLOOKUP
2) επιλέγω τάξη
3)επιλέγω καθηγητές
Μέχρι εδώ καλά. Τώρα, υπάρχει μακροεντολή με την οποία, αν επιλέξω το κελί Ν17 και πατήσω τον συνδυασμό πλήκτρων ctrl+m, το φύλλο εργασίας μετονομάζεται στην τιμή του Ν17 που είναι και το ζητούμενο.
Το ερώτημά μου είναι το εξής: μπορεί η μακροεντολή να εκτελείται αυτόματα, με την αλλαγή της τιμής του Ν17, χωρίς να χρειάζεται να επιλέξω το συγκεκριμένο κελί και να πατήσω ctrl+m;
Καταλαβαίνεις ότι δεν μπορώ να αντιγράψω 416 φορές (52 τμήματα από 8 μαθήματα) την ίδια καρτέλα, αφού αλλάζουν τόσο τα τμήματα όσο και τα μαθήματα.
Πιστεύω ότι, αν καταφέρεις να δώσεις απάντηση στο ερώτημά μου, θα έχουμε γλυτώσει πολύ χρόνο και κόπο και θα σου είμαι ευγνώμων.
Να είσαι καλά.
Συνημμένα Αρχεία
Τύπος Αρχείου: xlsm ΚΑΤ. ΒΑΘΜ.-ΤΥΠΟΙ&ΜΑΚΡΟ.xlsm (118,6 KB, 20 εμφανίσεις)
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 13-12-19, 13:14
Διαχειριστής

Προεπιλογή

Αγαπητέ μου θέλω να σε βοηθήσω αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση.

Δεν θα μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι του έργου σου καθώς υπάρχουν σχεδιαστικές ελλείψεις που μελλοντικά θα σου προκαλέσουν αρκετά και σημαντικά προβλήματα.

Θα αραδιάσω μερικές από αυτές:

Έστω ότι ο ΜΑΘΗΤΗΣ 844 του παραδείγματος που ανέβασες έχει πάρει τον βαθμό 6.
Ο μαθητής αυτός ανήκει στο τμήμα ΓΦΥΣ.

Για κάποιο λόγο αλλάξει τμήμα και δεν εμφανίζεται πια στο συγκεκριμένο φύλλο αλλά στο φύλλο που έχει αντιστοιχηθεί το νέο του τμήμα.

Αυτό σημαίνει ότι τον βαθμό 6 θα τον πάρει ο επόμενος μαθητής της λίστας δηλαδή ο ΜΑΘΗΤΗΣ 845 αφού θα μετακινηθεί αυτόματα στην πρώτη θέση. Και όχι μόνον αυτό ο ΜΑΘΗΤΗΣ 846 θα «κληρονομήσει» τον βαθμό του ΜΑΘΗΤΗΣ 845, ο 847 τον βαθμό του 846 κοκ.

Άλλη περίπτωση:

H διαδικασία που χρησιμοποιείται για να εμφανιστούν τα δεδομένα στο φύλλο [ΣΥΓΧ. ΠΕΡ. ΓΡ. (Ε)] λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο για το συγκεκριμένο φύλλο. Δεν θα μπορέσεις να εφαρμόσεις την ίδια διαδικασία σε κάποιο αντίγραφο αυτού του φύλλου.

Άλλη περίπτωση :
400+ φύλλα με τους τύπους που ήδη χρησιμοποιούνται καταστούν το αρχείο δύσχρηστο και απαράδεκτα αργό.

Θα χρησιμοποιήσω τη φράση του Θανάση (gr8styl) : Μην προσπαθείς να τεμαχίσεις έναν ελέφαντα με έναν ελβετικό σουγιά!

Για τους παραπάνω λόγους αλλά και για πολλούς άλλους με μικρότερη σημασία, σου συνιστώ ανεπιφύλακτα να εξετάσεις το θέμα και να χρησιμοποιήσεις Microsoft Access .

Με εκτίμηση

Τάσος

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Tasos : 13-12-19 στις 15:22.
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 13-12-19, 17:19

Προεπιλογή

Σέβομαι την άποψη σου Τάσο και πάνω από όλα σ' ευχαριστώ για τον χρόνο σου και την διάθεση να ασχοληθείς με το θέμα μου.
Η αλήθεια είναι πως θα ήθελα να φτιάξω το αρχείο μου στην Access και είχα ξεκινήσει κάτι, αλλά οι γνώσεις μου στην Access είναι ακόμη λιγότερες από αυτές του Excel και το πράγμα σε κάποιο σημείο κόλλησε.
Λέω να το ξαναπροσπαθήσω, αλλά δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος...
Να είσαι καλά πάντως.
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Δικαιώματα - Επιλογές
Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα
Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε απαντήσεις
Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία
Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

Ο κώδικας ΒΒ είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Trackbacks are εκτός λειτουργίας
Pingbacks are εκτός λειτουργίας
Refbacks are εκτός λειτουργίας

Παρόμοια Θέματα

Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
[VBA] Αλλαγή χρώματος κελιού ανάλογα με την τιμή του κελιού bilakos26 Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις 5 10-11-17 17:07
[ Φόρμες ] Αλλαγή ονόματος skionitis Access - Ερωτήσεις / Απαντήσεις 1 19-07-12 22:30
[VBA] Αλλαγή χρώματος κελιού ytsiak Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις 5 18-09-10 00:44
[VBA] Έλεγχος ονόματος ενός φύλλου σε 850 αρχεία Excel! Charis Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις 2 18-08-10 18:53

Η ώρα είναι 23:19.