Ανανέωση ιστοσελίδας

Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις Ότι έχει σχέση με συναρτήσεις, μορφοποίηση, εκτυπώσεις γραφήματα κτλ.

 

 

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Prev Προηγούμενο μήνυμα   Επόμενο Μήνυμα Next
  #3  
Παλιά 28-10-14, 18:30
Όνομα: Γιώργος
Έκδοση λογισμικού Office: Ms-Office 2010
Γλώσσα λογισμικού Office: Ελληνική, Αγγλική
 
Εγγραφή: 18-06-2010
Μηνύματα: 3.674
Προεπιλογή

Καλησπέρα

Θα μπορούσε το θέμα της δειγματοληψίας να κλείσει εδώ, αφού ο ενδιαφερόμενος, χωρίς να ενημερώσει το φόρουμ αν λύθηκε το πρόβλημά του, εξαφανίστηκε.

Κατά τη γνώμη μου η δειγματοληψία παρουσιάζει γενικότερο ενδιαφέρον, γι’ αυτό στο επισυναπτόμενο αρχείο, παρουσιάζω μια πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση.

Όπως είναι γνωστό τα μέλη ενός δείγματος λαμβάνονται από ένα βασικό σύνολο Νπ στοιχείων, τον πληθυσμό.

Μπορούμε να προσομοιώσουμε τον πληθυσμό με κληρωτίδα με αριθμημένα σφαιρίδια: 1, 2, …, Νπ.

Αν θέλουμε ένα δείγμα με πλήθος στοιχείων Νδ (μεγέθους Νδ) μπορούμε:

1) Να επιλέξουμε ένα σφαιρίδιο, να καταγράψουμε τον αριθμό του και να το επανατοποθετήσουμε στην κληρωτίδα.

Αυτό πρέπει να επαναληφθεί Νδ φορές.

Στην περίπτωση αυτή οι αριθμοί μπορεί να επαναλαμβάνονται και το μέγεθος του δείγματος μπορεί να υπερβαίνει το μέγεθος του πληθυσμού (μπορεί Νδ>Νπ).

2) Να επιλέξουμε ένα σφαιρίδιο, να καταγράψουμε τον αριθμό του και να μη το επανατοποθετήσουμε στην κληρωτίδα.

Αυτό πρέπει να επαναληφθεί Νδ φορές.

Στην περίπτωση αυτή οι αριθμοί είναι μοναδικοί και το μέγεθος του δείγματος δε μπορεί να υπερβαίνει το μέγεθος του πληθυσμού (δεν μπορεί Νδ>Νπ => Νδ<=Νπ).

Στο επισυναπτόμενο αρχείο, αφού ορίσουμε τον πληθυσμό (κληρωτίδα), απ’ όπου θα επιλέγονται τα στοιχεία των δειγμάτων, το μέγεθος των δειγμάτων (Νδ), το πλήθος των δειγμάτων (Πδ) και την περιοχή εξόδου, πατάμε το κατάλληλο κουμπί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Για τη διευκόλυνση του καθορισμού της κληρωτίδας, μια περιοχή της στήλης A (κόκκινο χρώμα) αριθμήθηκε από το 1 έως το 1000.

Ο πραγματικός ορισμός της κληρωτίδας γίνεται στο κελί A1. Εκεί καθορίζεται ακριβώς το τμήμα της παραπάνω κόκκινης περιοχής που θα αποτελέσει την κληρωτίδα.

Αν ο πληθυσμός (κληρωτίδα) έχει πάνω από 1000 στοιχεία η παραπάνω περιοχή θα πρέπει να επεκταθεί.

Σημείωση:
Κατά την επιλογή των σφαιριδίων, όλα τα σφαιρίδια έχουν ίσες πιθανότητες επιλογής.


Φιλικά/Γιώργος
Συνημμένα Αρχεία
Τύπος Αρχείου: xlsm SamplesYesNoRepetitions2.xlsm (37,3 KB, 36 εμφανίσεις)

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη kapetang : 28-10-14 στις 20:29. Αιτία: προσθήκη σημείωσης
Απάντηση με παράθεση
 


Δικαιώματα - Επιλογές
Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα
Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε απαντήσεις
Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία
Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

Ο κώδικας ΒΒ είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας HTML είναι εκτός λειτουργίας
Trackbacks are εκτός λειτουργίας
Pingbacks are εκτός λειτουργίας
Refbacks are εκτός λειτουργίας


Παρόμοια Θέματα

Θέμα Δημιουργός Forum Απαντήσεις Τελευταίο Μήνυμα
[Συναρτήσεις] Μία καλή άσκηση JSARAK2001 Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις 38 10-05-12 08:54
Βοήθεια με άσκηση σε Βάση δεδομένων choulio19 Access - Ερωτήσεις / Απαντήσεις 11 07-11-11 08:13


Η ώρα είναι 22:22.