Ανανέωση ιστοσελίδας
ms-office.gr > Forum > Microsoft Excel > Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις > [Συναρτήσεις] Υπολογισμός κατηγοριών

Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις Ότι έχει σχέση με συναρτήσεις, μορφοποίηση, εκτυπώσεις γραφήματα κτλ.

Απάντηση στο θέμα

Εργαλεία Θεμάτων Τρόποι εμφάνισης
Παλιά 24-05-11, 20:39
Όνομα: Ζαχαρίας
Έκδοση λογισμικού Office: Ms-Office 2003
Γλώσσα λογισμικού Office: Ελληνική

Προεπιλογή Υπολογισμός κατηγοριών

Καλησπέρα σε όλους,
στο αρχείο που σας παραθέτω,υπάρχουν τα φύλλα "ΤΑΜΕΙΟ" και "ΣΥΓΚ.ΠΙΝΑΞ".Στο πρώτο γραφω αναλυτικά ανα ημέρα την κίνηση της κάθε κατηγορίας η οποία χαρακτηρίζεται από τον κωδικό της και ανάλογα συμπληρώνω τη χρέωση ή την πίστωση.(πχ η παραδοση από έδρα έχει κωδικό 2).Στο 2ο φύλλο θέλω να συγκεντρώνω τα αθροίσματα χρέωσης/πίστωσης ανα κατηγορία (για το ταμείο στην προκειμένη περίπτωση).
Η ερώτησή μου είναι αν υπάρχει τρόπος κάθε φορά που γράφω ένα ποσό χρέωσης η πίστωσης στο 1ο φύλλο να υπολογίζεται το άθροισμά του στο φύλλο του πίνακα στην αντίστοιχη κατηγορία?πχ για την κατηγορία 2 να γράψει άθροισμα χρέωσης 34130,87.

Ευχαριστώ πολύ,
Ζαχαρίας
Συνημμένα Αρχεία
Τύπος Αρχείου: xls tameio.xls (78,5 KB, 41 εμφανίσεις)
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 25-05-11, 08:58

Προεπιλογή

Υπάρχει λύση με την sumif στο 2ο φύλλο για κάθε κατηγορία αλλά θα ήθελα αν είναι εφικτό με κάποιον τρόπο να βρίσκει τον αριθμό κατηγορίας στο 2 φύλλο και να υπολογίζει αυτόματα τα ποσά που καταχωρούνται στο 1ο φύλλο.

Σας ευχαριστώ,
Ζαχαρίας
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 25-05-11, 11:47
Lefteris
Guest

Προεπιλογή

Καλημέρα Ζαχαρία.

Αν έχω καταλάβει σωστά το ζητούμενό σου, τότε η SUMIF, σε καλύπτει πολύ καλά(Δες το συνημμένο).
Άν ζητάς κάτι άλλο, τότε τουλάχιστον εγώ χρειάζομαι περισσότερες εξηγήσεις.

Φιλικά

Λευτέρης
Συνημμένα Αρχεία
Τύπος Αρχείου: xls tameio.xls (79,5 KB, 59 εμφανίσεις)
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 25-05-11, 16:47

Προεπιλογή

Καλησπέρα Λευτέρη,

σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου.Ναι η sumif με καλύπτει απλά ήθελα να μάθω αν μπορεί να γίνει και αυτόματα χωρίς συνάρτηση,με χρήση VBA προφανώς,έτσι ώστε πληκτρολογώντας τα ποσά να βρίσκει την αντίστοιχη κατηγορία(στο ΣΥΓΚ.ΠΙΝΑΞ) και να τα αθροίζει.
Ευχαριστώ πολύ για το παράδειγμά σου,

Ζαχαρίας
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 25-05-11, 17:30
Lefteris
Guest

Προεπιλογή

Φίλε μου καλησπέρα.

Για VBA, είμαι ο πιο ακατάλληλος να μιλήσω!
Χαίρομαι αν βοήθησα.

Φιλικά

Λευτέρης
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 27-05-11, 00:02
Το avatar του χρήστη gr8styl
Super Moderator
Όνομα: Θανάσης Στυλιανίδης
Έκδοση λογισμικού Office: Ms-Office 2003, Ms-Office 2010
Γλώσσα λογισμικού Office: Ελληνική, Αγγλική

Περιοχή: Βρυξέλλες, Βέλγιο
Προεπιλογή

Φίλε Ζαχαρία,
προσωπικά για το θέμα αυτό δεν συνιστώ VBA.
Δεν νομίζω ότι έχει να προσθέσει τίποτα η VBA για τον υπολογισμό συνόλων σε κάποιο πίνακα.

Δες στο συνημμένο 3 λύσεις χωρίς VBA που νομίζω θα σε καλύψουν απόλυτα.
1) Φίλτρο
2) Συνάρτηση SUMIF
3) Συγκεντρωτικός πίνακας (Pivot table)

Τα λέμε.
Θανάσης.
ΥΓ. Αν χρειαστεί όρισε δυναμικά ονόματα για να μπορούν να επεκταθούν τα δεδομένα σου όσο χρειάζεται.
Συνημμένα Αρχεία
Τύπος Αρχείου: xls tameio_3_Lyseis_NoVBA.xls (126,5 KB, 100 εμφανίσεις)
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 28-05-11, 19:35

Προεπιλογή

Καλησπέρα Θανάση,
σίγουρα οι λύσεις που προτείνεις καλύπτουν κάθε ανάγκη στο συγκεκριμένο παράδειγμα,οπότε ίσως η χρήση VBA είναι περιτή ή χωρίς νόημα.Απλά οι μόνοι λόγοι που ρώτησα για τη χρήση της είναι,για ασφάλεια,μιας και το συγκεκριμένο αρχείο πρόκειται να επεκταθεί και να γεμίσει νούμερα και συναρτήσεις και εκπαιδευτικοί γιατί ίσως με βοηθούσε να καλύψω άλλες παρόμοιες ανάγκες στο μέλλον.
Το αρχείο μέχρι τώρα το δουλεύω με την SUMIF,αλλά θα εξετάσω και τις άλλες 2 περιπτώσεις και θα αναφέρω.
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την πολύτιμη αλλά και τόσο αναλυτική βοήθεια που μου προσφέρεις.

Με εκτίμηση,
Ζαχαρίας
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 31-05-11, 22:30

Προεπιλογή

Φίλε Θανάση,
αφού μελέτησα τις προτάσεις σου κατέληξα τελικά στη λύση της SUMIF,για το λόγο ότι στο τέλος θα διατηρώ ένα συγκεντρωτικό πίνακα με σύνολα,τον οποίο θα μπορεί ο χρήστης να εκτυπώνει ανά πάσα στιγμή δίχως να χρειάζεται κάθε φορά να επιλέγει κατηγορία από το φίλτρο.
Σε ευχαριστώ πολύ και πάλι,
Ζαχαρίας
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 01-06-11, 15:28
Το avatar του χρήστη gr8styl
Super Moderator
Όνομα: Θανάσης Στυλιανίδης
Έκδοση λογισμικού Office: Ms-Office 2003, Ms-Office 2010
Γλώσσα λογισμικού Office: Ελληνική, Αγγλική

Περιοχή: Βρυξέλλες, Βέλγιο
Προεπιλογή

Καλησπέρα σε όλους και όλες.

Φίλε Ζαχαρία κατ' αρχήν ευχαριστώ για την ανταπόκριση και ενημέρωση.
Τώρα σε σχέση με την επιλογή σου απλά θέλω να σου πω ότι η SUMIF είναι πολύ καλή αν δεν έχουμε χιλιάδες γραμμές, και εφόσον τα κριτήρια περιορίζονται σε μια στήλη των δεδομένων. Αν τα κριτήρια αφορούν περισσότερες της μιας στήλης ή αν τα δεδομένα ξεπεράσουν τις κάποιες χίλιες γραμμές ίσως θα πρέπει να σκεφτείς την αξιοποίηση του Συγκεντρωτικού πίνακα (Pivot Table) ή την προσθήκη βοηθητικής στήλης στα δεδομένα σου ή ακόμη την χρήση της SUMPRODUCT.
Επίσης καλό είναι να διευκρινίσουμε ότι η προσέγγιση του φίλτρου δεν επιβαρύνει καθόλου τους υπολογισμούς και το φύλλο σου αντίθετα ίσως φανεί χρήσιμο. Μπορείς κάλλιστα να την εφαρμόσεις παράλληλα με την τελική επιλογή.

Τέλος όσον αφορά τις υπόλοιπες στήλες Χρέωση και Πίστωση του αρχικού σου φύλλου "ΣΥΓΚ.ΠΙΝΑΞ" δεν είναι σαφές από πού προκύπτουν αλλά εσύ ξέρεις το αν είναι αναγκαίο να μάθουμε και κατά πόσο σχετίζονται με το ζητούμενο σου.

Φιλικά
Θανάσης
Απάντηση με παράθεση
Παλιά 01-06-11, 22:42

Προεπιλογή

Καλησπέρα Θανάση,

σαφέστατα έχω μελετήσει και έχω υπόψιν και την εναλλακτική των άλλων προτάσεών σου.Πολύ σημαντικό αυτό που μου επισημαίνεις για την SUMIF και θα πάρω τις προφυλάξεις μου.Το μόνο που μένει πλέον έτσι χειροκίνητο είναι η περιγραφή της κάθε κατηγορίας η οποία δεν είναι στάνταρ και πρέπει να καταχωρείται με το χέρι.Το πρωτογενές αρχείο,το οποίο είναι .xls,κατεβαίνει από την εμπορική εφαρμογή και στο πεδίο περιγραφή έχει αυτό που έδωσε ο χρήστης.Ότι να ναι δηλ!Και αναγκαστικά θα πρέπει μία μία εγγραφή ανάλογα με την περιγραφή να εντάσεται και σε μια κατηγορία του αρχείου που έχω ανεβάσει.Εντάξει δεν είναι και τραγικό αυτό εδώ που τα λέμε!
Τώρα όσον αφορά τις υπόλοιπες στήλες σαφώς και θα σου εξηγήσω τι είναι.Αφορούν λογαριασμούς τις εμπορικής εφαρμογής και θα πρέπει να γεμίσουν με τα αντίστοιχα πεδία.Άρα θα φτιαχτούν και τα αντίστοιχα φύλλα με το ΤΑΜΕΙΟ.Δηλ κατηγορίες,περιγραφή κτλ που περιλαμβάνει ο λογαριασμός 963,μετά ανάλογα για τον 971 και πάει λέγοντας.Και στο τέλος του φύλλου "ΣΥΓΚ.ΠΙΝΑΞ" υπάρχει ένας πίνακας με τα σύνολα ανα κατηγορία ο οποίος θα εκτυπώνεται.Οπότε αντιλαμβάνεσαι τα MB που θα καταλάβει κάποια στιγμή το αρχείο στο μέλλον από δεδομένα και συναρτήσεις.Για αυτό ρώτησα αν υπάρχει κάποια λύση σε VBA.
Όμως με τις προτάσεις σου νομίζω ότι είμαι πλήρης καλυμμένος.
Σε ευχαριστώ για όλα φίλε,

Ζαχαρίας

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Echo : 01-06-11 στις 23:12.
Απάντηση με παράθεση
Απάντηση στο θέμα

Ετικέτες
pivot, subtotals, sumif

Δικαιώματα - Επιλογές
Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα
Δε μπορείτε να δημοσιεύσετε απαντήσεις
Δεν μπορείτε να επισυνάψετε αρχεία
Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας

Ο κώδικας ΒΒ είναι σε λειτουργία
Τα Smilies είναι σε λειτουργία
Ο κώδικας [IMG] είναι σε λειτουργία