Forum

Forum (https://www.ms-office.gr/forum/)
-   Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις (https://www.ms-office.gr/forum/excel-erotiseis-apantiseis/)
-   -   [Γενικά] Προσθήκη νέας τιμής σε group ενός pivot (https://www.ms-office.gr/forum/excel-erotiseis-apantiseis/2380-prosthiki-neas-timis-se-group-enos-pivot.html)

gpapay 27-02-13 17:33

Προσθήκη νέας τιμής σε group ενός pivot
 
Καλησπέρα,

είναι το πρώτο θέμα που ανεβάζω οπότε ζητάω προκαταβολικά συγνώμη για την περίπτωση που δεν είμαι συνεπής με τους κανόνες του forum.:021:

Το θέμα: σε pivot table που έχω σχεδιάσει παλαιότερα, σε κάποιο πεδίο έχω κάνει κάποιες ομαδοποιήσεις. Στο ίδιο πεδίο μου εμφανίζονται πλέον κάποιες καινούργιες τιμές για τις οποίες δεν θέλω να δημιουργήσω νέα ομάδοποίηση αλλά θα ήθελα να τις προσθέσω στις ήδη υπάρχουσες ομαδοποιήσεις.
Ξέρω ότι το ιδεατό είναι να προσθέσω το πεδίο ομαδοποίησης στα source data αλλά πρόκειται για xls που εξάγεται από κάποιο σύστημα, και θέλω να αποφύγω το να προσθέτω το παραπάνω πεδίο σε κάθε export από αυτό το σύστημα. Για αυτό έχω αποκλείσει αυτή τη λύση.

Ευχαριστώ,

Γιώργος

Υ.Γ. επειδή θεωρώ τα pivots ίσως τη σημαντικότερη λειτουργία του excel παίρνω το θάρρος να προτείνω στους administrators να προσθέσουν σχετική κατηγορία που να εμφανίζεται στο "Πρόθεμα"

gr8styl 27-02-13 18:34

Φίλε Γιώργο καλώς όρισες και καλή αρχή.
Η ομαδοποίηση στους συγκεντρωτικούς πίνακες δεν είναι κάτι το δυναμικό.
Επειδή δεν θέλεις να επέμβεις στο σύστημα που εξάγει τα δεδομένα, σου προτείνω να επέμβεις στα δεδομένα που αναφέρεται ο Συγκεντρωτικός πίνακας.
Οι παρακάτω γραμμές περιγράφουν αυτή την προσέγγιση που έχω χρησιμοποιήσει πολλές φορές και δουλεύει άψογα.

Σε ένα βιβλίο ( που θα έχει και τον συγκεντρωτικό πίνακα) θα κάνεις εισαγωγή εξωτερικών δεδομένων από το xls που φτιάχνει το εξωτερικό σύστημα.
Στο φύλλο που θα γίνεται η εισαγωγή θα δημιουργήσεις μια στήλη (η πρώτη κενή στήλη μετά τις εισαγόμενες) "Ομάδα" που με κάποιο τύπο θα βρίσκει/υπολογίζει την ομάδα για κάθε γραμμή.
θα κάνεις τον συγκεντρωτικό σου πίνακα με δεδομένα τις εισαγόμενες στήλες συν την στήλη που θα περιέχει την ομάδα.
Ο τύπος για τον υπολογισμό της "ομάδας" θα μπορούσε να είναι κάτι σαν Vlookup(), Index(;Match()) ή ότι άλλο μπορεί να δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Θα μπορούσες επίσης να ορίσεις και ένα δυναμικό όνομα για την περιοχή δεδομένων που θα αναφέρεται ο συγκεντρωτικός πίνακας.
Έτσι το μόνο που θα χρειάζεται να κάνεις είναι
1) ανανέωση δεδομένων στο φύλλο δεδομένων (για να διαβάζονται τα νέα δεδομένα) και
2) ανανέωση στον Συγκεντρωτικό πίνακα για πάρεις τα αποτελέσματά σου.

Ελπίζω να ήμουν κατανοητός.

Φιλικά
Θανάσης

gpapay 28-02-13 09:54

Θανάση,

ευχαριστώ για την απάντηση αλλά όπως ήδη είπα δεν θέλω να προσθέτω επιπλέον πεδία στα πρωτογενή data.

Γιώργος

Tasos 28-02-13 10:28

Καλημέρα!

Γιώργο, θα μας βοηθούσε πολύ αν ανέβαζες ένα αρχείο με μερικά δεδομένα για να έχουμε μια εικόνα όσον αφορά τη δομή του βιβλίου και τον τρόπο ομαδοποίησης των δεδομένων στον συγκεντρωτικό πίνακα.

Φιλικά

Τάσος

gr8styl 28-02-13 14:06

Γιώργο η πρότασή μου δεν προσθέτει τίποτα στα πρωτογενή data.
Δεν χρειάζεται να αλλάξεις τίποτα στην εφαρμογή που δημιουργεί τα πρωτογενή δεδομένα σου, απλά o pivot ενημερώνεται με δύο βήματα.
Αν δεν σε εξυπηρετεί κάτι τέτοιο μάλλον θα πρέπει να αναζητήσουμε λύση με VBA, όπου επίσης όμως με κάποιο παρόμοιο τρόπο θα γίνεται η νέα ομαδοποίηση.
Διαφορετικά απλά επαναπροσδιορίζεις χειροκίνητα τις υπάρχουσες ομαδοποιήσεις.
Με κάποιο τρόπο πρέπει να ορίσεις τις νέες ομάδες !!! Πώς είναι δυνατόν το Excel να μαντέψει σε ποια ομάδα ανήκουν τα νέα στοιχεία.:032:
Όπως είπε και ο Τάσος ένα δείγμα θα βοηθούσε να κατανοήσουμε το ζητούμενο καλύτερα.

Θανάσης


Η ώρα είναι 15:56.

Ms-Office.gr - ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.2