![]() |
Αυτόματη δημιουργία και ονομασία φύλλων. Καλησπέρα σε όλους. Κάθε μήνα, έχω ένα βιβλίο που περιλαμβάνει ένα κεντρικό φύλλο και τόσα φύλλα όσες είναι οι εργάσιμες ημέρες του μήνα, συν τόσα φύλλα, όσα τα Σάββατα του μήνα. Η ερώτησή μου είναι η εξής: Μπορώ να δημιουργώ, αυτόματα(να μην ανοίγω φύλλα ένα-ένα και να μην ονομάζω τα φύλλα, ένα-ένα) όσα φύλλα χρειάζομαι κάθε μήνα, δίνοντάς τους ταυτόχρονα την ονομασία της κάθε ημέρας;(020412,030412,040412 κλπ κλπ); Όπως όλοι γνωρίζετε, είμαι τσακωμένος και δεν μιλάω με την VBA.:023:, για αυτό αδυνατώ να δημιουργήσω μόνος μου κάτι τέτοιο, που θεωρώ ότι δεν μπορεί να γίνει με συναρτήσεις. Ή, κάνω λάθος;:wink: |
1 Συνημμένο(α) Καλησπέρα φίλε μου! Αφού δεν θέλεις να χρησιμοποιείς VBA, τότε χρησιμοποίησε VBS. Κατέβασε το συνημμένο αρχείο, άλλαξε την κατάληξη του σε .vbs και εκτέλεσε το κάνοντας διπλό κλικ πάνω του. Θα σου δημιουργήσει ένα νέο αρχείο Excel με τόσα φύλλα όσες και οι ημέρες του μήνα που θα σου ζητηθεί (Εκτός τις Κυριακές). Με την ίδια μέθοδο (με κάποιες μικροαλλαγές στον κώδικα) μπορείς να ανοίξεις το βιβλίο που περιέχει το μορφοποιημένο φύλλο μιας ημέρας και να το αντιγράψεις όσες φορές χρειαστεί. Μπορείς να το ανοίξεις με Notepad για να δεις τον κώδικα που περιέχει. Τα λέμε... Τάσος |
1 Συνημμένο(α) Καλησπέρα κι από 'μένα Φίλε Λευτέρη αν και ασχολούμαι με VBA λίγο καιρό τώρα και προσπαθώ να διαβάζω όποτε έχω χρόνο Ρίξε μια ματιά να δεις ένα άλλο τρόπο πολύ εύκολο και χρηστικό ως προς τις επιλογές των φύλλων που θα δημιουργηθούν Τελικά η VBA είναι πολύ καλό εργαλείο...:thumbup1: Ευχαριστώ τον Τάσο για τις οδηγίες του στο να μπω στο κλίμα της VBA και να την καταλάβω |
Καλησπέρα σε όλους. Συγνώμη, αλλά μετά από 15 ώρες στην δουλειά, δεν είμαι και στην καλύτερη δυνατή θέση, να κατανοήσω, σωστά... Τάσο μου, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι VBA ή VBE, κάνει γιά μένα διαφορά, Φίλε μου;; Δεν καταλαβαίνω, ούτε τον κώδικα, ούτε που πρέπει(και πώς) να τον βάλω γιά να δουλέψει!!:icon_n1: Βέβαια ... Παράθεση:
Φίλε Σπύρο. Πρώτα από όλα, ευχαριστώ για το XLS....Μετά γιά την διάθεση, να δώσεις λύση. Ψιλοζαλίστικα λίγο(όπως είπα, δεν είμαι καθόλου ξεκούραστος). Ένα πράγμα πού μου έκανε,όμως εντύπωση, είναι ότι με τα βελάκια, αλλάζουν οι μήνες, τα χρόνια, δεν αλλάζουν.! Τα υπόλοιπα(συγχωρήστε με), θα τα δούμε αύριο το πρωί. Καλό βράδυ σε όλους.:byebye: |
Λευτέρη το ξανά κατέβασα από το φόρουμ για να το δω και τα βελάκια δουλεύουν OK! Σε κάθε περίπτωση κάνε ένα δεξί κλικ στο κουμπί και έλεγξε το πάλι Καλή ξεκούραση τα λέμε το πρωί |
1 Συνημμένο(α) Καλημέρα σε όλους. Τάσο μου, αλήθεια δεν καταλαβαίνω(και δεν έχω κανένα πρόβλημα να το πώ), τίποτα. Το αρχείο ανοίγει και στο σημειωματάριο, βλέπω τον κώδικα. Οκ! Μετά τι κάνω; Επίσης με την διόρθωση που έκανες στο μήνυμά σου, κατάλαβα, πως έτσι όπως σας το παρουσίασα, το θέμα, σας παιδεύω, χωρίς αντίκρυσμα. Από μήνα σε μήνα η μορφοποίηση των φύλλων μου, είναι ίδια. Δηλαδή, υπάρχει έτοιμο βιβλίο(που χρησιμοποιείται σαν πρότυπο) και κάθε μήνα πρέπει να του αλλάζω το όνομα των φύλλων, δίνοντάς τους το όνομα της κάθε ημέρας, γιά να επικοινωνούνε, με το κεντρικό φύλλο, που βάσει της ημερομηνίας, παίρνω διάφορα στοιχεία. Άρα, ΔΕν χρειάζομαι δημιουργία κενών φύλλων, αλλά Μετανομασία των υπάρχοντων, ανάλογα με τον μήνα και το έτος που επιλέγω στο κεντρικό φύλλο(Π.χ, στο Α1) Σπύρο, δεν ξέρω μήπως φταίει ο υπολογιστής μου, αλλά ξεκινώντας, αργεί πολύ να ανοίξει και μετά, γιά αρχή, παρατηρώ αυτα. Δεν καταλαβαίνω πω΄ς επιλέγω ποια(ΚΕΛΙΆ) θέλω και ποια δεν θέλω Πατώντας το Create sheet(Tα βελάκια με αλλαγή χρονιάς, δεν μου δουλεύουν-Επιμένω), εμφανίζεται αυτό το μήνυμα. ActiveSheet.Name = cell.Value Μετά,, έχει δημιουργήσει, ένα φύλλο… Και βέβαια να πώ, πως σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα να κλέψω πολύτιμο δημιουργικό χρόνο, από κανέναν σας, προσπαθώντας να βοηθήσετε. Γιά όποιον έχει χρόνο και θέλει να ασχοληθεί. Άλλωστε θέμα βελτίωσης είναι. |
1 Συνημμένο(α) Λευτέρη κατέβασα το αρχείο και όλα δουλεύουν καλά στο δικό μου χωρίς λάθος ή μηνύματα λάθους δες πάλι τις σημειώσεις μέσα στο φύλλο:coffee2: |
Σπύρο, άνοιξα το τελευταίο συνημμένο και πράγματι δουλεύει κανονικά. Το πρώτο ακόμη και τώρα κάνει τα ίδια..... Η δουλειά σου, σαν αποτέλεσμα(δεν έχω γνώσεις να το κρίνω τεχνικά, δηλαδή, αν θα μπορούσε να γίνει με άλλον τρόπο, κλπ, κλπ),απαντάει ακριβώς, σε αυτό που αρχικά ρώτησα. Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο και τον κόπο που διέθεσες. |
Να 'σαι καλά σ' ευχαριστώ κι εγώ |
1 Συνημμένο(α) Καλησπέρα σε όλους! Λευτέρη μου για να δημιουργήσεις οποιονδήποτε αυτοματισμό στην εφαρμογή σου θα χρειαστείς αναγκαστικά ένα πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να είναι γραμμένο σε οποιαδήποτε γλώσσα προγραμματισμού που υποστηρίζει αντικείμενα COM. Όπως είπε και ο Σπύρος, η VBA είναι πολύ καλή, σου λύνει τα χέρια και σε απαλλάσσει από τις χρονοβόρες εργασίες στα προγράμματα του Office. Ή λοιπόν χρησιμοποιείς την VBA που παρέχεται στα προϊόντα του Microsoft Office, ή χρησιμοποιείς VBScript ( VBS ) που έχει σαν βάση την VB με τη διαφορά ότι ο κώδικας της δεν χρειάζεται να ενσωματωθεί σε μια εφαρμογή για να εκτελεστεί. Αρκεί να γράψει κανείς τον κώδικα σε ένα αρχείο κειμένου και να αλλάξει την κατάληξη του αρχείου από .txt σε .vbs H VBScript υπάρχει σε κάθε κάθε υπολογιστή από την έκδοση Windows 1998. Γενικές πληροφορίες για την VB Script μπορεί να δει κανείς εδώ: VBScript - Wikipedia, the free encyclopedia. Πρότεινα αυτή τη λύση επειδή δεν χρειάζεται να ενσωματωθεί σε αρχείο για να εκτελεστεί. Εσύ απλά θα πρέπει να μετονομάσεις το αρχείο από .txt σε .vbs για να μπορέσεις να το εκτελέσεις. Έτσι διατηρείς το αρχείο σου "VBA - free". Επισυνάπτω ένα παράδειγμα για με βάση το βιβλίο του Σπύρου. Έχω μετονομάσει το φύλλο "ΚΕΝΤΡΙΚΟ" σε "template". Αυτό το φύλλο θα περιέχει τις μορφοποιήσεις, τύπους, και τιμές που θα είναι κοινές στα φύλλα που θα προστεθούν προγραμματιστικά στο βιβλίο και μπορεί να αποκρυφτεί. Μπορεί λοιπόν κανείς να προσθέσει προγραμματιστικά τα φύλλα για τον μήνα και το έτος που θα του ζητηθούν που θα είναι αντίτυπα του φύλλου "template" με χρήση του ενσωματωμένου κώδικα VBA ή με χρήση του αρχείου AddWorkSheetsToExcel.vbs (επισυνάπτεται). Το δεύτερο για να λειτουργήσει, θα πρέπει να βρίσκεται στον ίδιο φάκελο με το αρχείο Main.xls (επισυνάπτεται). Καλή συνέχεια! Τάσος |
| Η ώρα είναι 10:25. |
Ms-Office.gr - ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.