25-04-11, 17:11
|
| Super Moderator Όνομα: Αγγελος Έκδοση λογισμικού Office: Ms-Office 2003, Ms-Office 2007 Γλώσσα λογισμικού Office: Ελληνική, Αγγλική | | Εγγραφή: 29-04-2010
| |
Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη!
Είμαι απών για πολύ καιρό απο το forum, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων.. παρόλα αυτά θέματα όπως αυτό κεντρίζουν το ενδιαφέρον μου.
Βάζω κι εγώ λοιπόν την γνώμη μου στην κουβέντα σας, ελπίζοντας να γίνω κατανοητός.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να φτιάξεις μια εφαρμογή σε περιβάλλον Access. Απλό παράδειγμα είναι η χρήση σχέσεων ή όχι, άλλοι τις χρησιμοποιούν και άλλοι δεν θέλουν καν να ακούν για αυτές.
Όπως πολύ σωστά ειπώθηκε πιο πάνω ο σωστός σχεδιασμός μιας εφαρμογής ξεκινάει απο το χαρτί και καταλήγει σε εργασία επί του Η/Υ.
Όποιος έχει ασχοληθεί έστω με μια βάση δεδομένων (μιλάμε για δημιουργία) μπορεί να καταλάβει πως φτιάχνοντας πολλά αλλάζουν και άλλα απλά βγάζουν θέματα που αρχικά δεν υπολόγιζες, όπως το παράδειγμα με τον πίνακα μαθήματα που τέθηκε παραπάνω.
Εδώ (και αυτό είναι το μέρος της κουβέντας που κέντρισε το ενδιαφέρον μου) κολλάει πολύ καλά το θέμα των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν σχετικά με το "ID" σε έναν πίνακα.
Προσωπικά πιστεύω πως είναι άποψη του καθενός το πως θα σχεδιάσει την βάση του. Ενα πεδίο "ID" μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες (ανεξαιρέτως) τις περιπτώσεις, ακόμα και στην περίπτωση που αναφέρει ο Νίκος με το παράδειγμα του σχολείου.
Οι βάσεις δεδομένων είναι αρχικά τρόπος οργάνωσης των δεδομένων μας, και στην συνέχεια ένας εύκολος τρόπος διαχείρισης δεδομένων.
Δλδ: Στο παράδειγμα του Νίκου, ο τρόπος λειτουργίας του ID όντως ΔΕΝ λειτουργεί σωστά γιατί υπάρχει τεράστια πιθανότητα τα ID όλων των σχολείων να "επανωτίσουν" το ένα με το άλλο, άρα υπάρχει λάθος συλλογή αποτελέσματος.
Τώρα, το κάθε σχολείο ως μονάδα έχει σωστά αποτελέσματα γιατί τα ID του είναι μοναδικά.
Άρα, το λογικό συμπέρασμα που μπορεί να βγεί απο τον παραπάνω συλλογισμό είναι πως το κέντρο συλλογής όλων των πληροφοριών, ΔΕΝ πρέπει να χρησιμοποιήσει την ίδια βάση δεδομένων με αυτή των σχολείων, αλλά κάτι μεγαλύτερο και ποιο σύνθετο.
Συμπέρασμα: Τα πάντα είναι θέμα σχεδιασμού, εαν κολλάμε σε μια λύση γιατί αυτή έχει προταθεί και χρησιμοποιείτε απο το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου, τότε απλά ΔΕΝ δημιουργώ, απλά αντιγράφω μεθόδους τρίτων.
Μαθαίνω να σχεδιάζω βάσεις δεδομένων, για εμένα απλά σημαίνει αυξάνω τις γνώσεις μου σε αυτές...
Όλα τα παραπάνω είναι καθαρά σε κλίμα φιλικό, χωρίς να θέλω να μειώσω τον οποιοδήποτε παλιό ή νέο του Forum, είναι απλά η προσωπική μου άποψη για μια εφαρμογή που αρκετοί απο εμάς νομίζω πως αγαπάμε.
Φιλικά, Άγγελος