20-04-11, 18:20
|
| Όνομα: ΔΗΜΗΤΡΗΣ Έκδοση λογισμικού Office: Ms-Office 2003, Ms-Office 2007, Ms-Office 2010 Γλώσσα λογισμικού Office: Ελληνική | | Εγγραφή: 09-11-2010 Περιοχή: Γιαννιτσά
| |
Kαλησπέρα και απο εμενα σ ολο το Forum
Πολυ σωστα τα γράφει ο Νικος και πολυ καλο το παραδειγμα
Εχω ομως να κανω μια παρατηρηση κατα την δικη μου κριση και οπτικη γωνια.
Συνηθως τα ΙD που χρησιμοποιουμε ειναι ενεργα στις δομες μας και οχι απλα αναγνωριστικα νουμερα.
Αυτα ειναι που επι το πλειστον χρησιμοποιουμε για να συνδεσουμε εγγραφες του ενος πινακα με τον αλλο.
Σιγουρα το πεδιο κωδικος το χρησιμοποιουμε κατα κορον σ ολες τις βασεις αλλα ειναι εργαλειο περισσοτερο του χρηστη και λιγοτερο του προγραμματιστη (αν και πολλες φορες μπορει να το χρησιμοποιουν και οι δυο).
Συνηθως (ή και Σιγουρα) ο κωδικος ειναι μοναδικος σ εναν πινακα αλλα πιο πολυ για ευκολια του χρηστη που θελει να εχει μια ταξη στις εγγραφες του και μια ομαδοποιηση πιθανως.
Σε μεγαλες βασεις ομως αποφευγουμε νομιζω δια ροπαλου να ειναι ο κωδικος (που πολλες φορες απαιτειται να ειναι και αλφαριθμητικο), το κλειδι συνδεσης τον πινακων μεταξυ τους.
Θα δωσω ενα παραδειγμα να γινω κατανοητος.
Εχουμε μια βαση με 2 πινακες. Στον ενα πινακα εχουμε προιοντα και στον αλλον τις κινησεις τους.
Τα προιοντα μπορει να ειναι 10 αλλα οι κινησεις που αντιστοιχουν σ αυτα 10 εκατομυρια.
Τι θα γινει αν για καποιο λογω θελω να αλλαξω την κωδικοποιηση στα προιοντα μου...?
Θα πρεπει να αλλαξουν κωδικο προιοντος ολες οι κινησεις. Φυσικα αυτο η Access το κανει αυτοματα αν ενεργοποιησουμε την αυτοματη ενημερωση οταν κατασκευαζουμε την σχεση αλλα νομιζω οτι δεν θα ειναι και το καλυτερο.
Προσωπικα πιστευω οτι κλειδια συνδεσης πρεπει να ειναι πεδια που δεν επεμβαινει ο χρηστης (τα ΙD στο παραδειγμα μας).
Φυσικα ο χρηστης αυτα δεν τα βλεπει. Βλεπει αυτα που χρειαζεται και καταλαβαινει. Αν η συνδεση μας στο παραδειγμα που αναιφερα ηταν ενα ID τοτε ο χρηστης απλα θα αλλαζε κωδικους στα προιοντα του χωρις να χρειαστει καποια περεταιρω ενεργεια απο την βαση. Αυτο εχω να παρατηρησω κατα βαση και πιστευω να εγινα κατανοητος.
Θα ηθελα να προσθεσω παντως οτι με την Access 2007 και μεταγενεστερα τα κλειδια αυτα ΙD μπορουν πλεον να μην ειναι απλοι αριθμοι αλλα GID (αναγνωριστικο αναπαραγωγης οπως αναφερεται).
Αυτο ειναι ενα μοναδικο νουμερο σε δεκαεξαδικο συστημα που αναπαραγεται μοναδικα μεσα απο μια συνθεση πολλων παραμετρων.
Βοηθα αφανταστα οταν συνεννονουμε δομες κινησεων πχ απο υποκαταστηματα και δεν πρεπει να συμπεσουν κλειδια εγγραφων που εισερχονται απο διαφορετικα υποκαταστηματα (servers) στο κεντρικο με συγχρονισμο βασεων η καποια αλλη διαδικασια.
Πιστευω να μην σας κουρασα και να μην σας μπερδεψα.
Φιλικα Δημητρης
Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Dimitris Ch : 21-04-11 στις 00:28.
|