Εμφάνιση ενός μόνο μηνύματος
Παλιά 20-04-11, 08:18
Το avatar του χρήστη Meteora
Meteora Ο χρήστης Meteora δεν είναι συνδεδεμένος
Συντονιστής
Όνομα: Νίκος
Έκδοση λογισμικού Office: Ms-Office 2007
Γλώσσα λογισμικού Office: Ελληνική

Περιοχή: Θεσσαλονίκη
Προεπιλογή Σχεσιακές βάσεις δεδομένων - παραδείγματα

Καλημέρα

Η Access είναι ένα πακέτο που φτιάχνει και διαχειρίζεται βάσεις δεδομένων. Η σχεδίαση μιας βάσης δεδομένων δεν είναι απλή! Απαιτεί γνώσεις που σε κάποιες περιπτώσεις ένας προγραμματιστής θέλει δίπλα του αναλυτή! Μακριά από μένα αυτά τα περιβάλλοντα...απλά γνωρίζω ότι υπάρχουν.

Θα γράψω δυο λόγια για το δικό μου μικρόκοσμο (μικροεφαρμογή) εργασίας με την access-vba. Θεωρώ ότι για να σχεδιαστεί μια βάση πρέπει :
  1. Οι πίνακες να περιέχουν τα απολύτως απαραίτητα πεδία , τα οποία θα εμφανίζουν δεδομένα σε κάθε record.
  2. Όλοι οι πίνακες να συνδέονται μεταξύ τους με αριθμητικά πεδία.
  3. Υπάρχουν πίνακες "πύργοι" και πίνακες "υπηρέτες". Οι δεύτεροι, μέσω comboBox κάνουν λειτουργικούς τους πρώτους...
  4. Όχι μεγάλοι πίνακες. Ο μεγάλος πίνακας είναι πρόβλημα όταν θα θελήσεις να σχεδιάσεις φόρμα (-ες). Με ένα ερώτημα select έχεις βέβαια στα χέρια σου το "ενιαίο πίνακα".
  5. Ξεκινάς την σχεδίαση σε χαρτί. Γράφεις τις οντότητες που θέλεις να διαχειριστείς (τμήματα - σπουδαστές - μαθήματα - βαθμοί). Μετά βλέπεις τα στοιχεία που θα περιέχουν αυτές οι οντότητες. Εδώ δημιουργείς τους πίνακες υπηρέτες (είδος εξέτασης, εθνικότητα,...). Στην συνέχεια συνδέεις τους πίνακες μεταξύ τους (Προσωπικά θέλω να βλέπω τα ID αλλά δεν κάνω χρήση αυτών). Κατα την φάση της σύνδεσης αρχίζεις και φτιάχνεις μια εικόνα για το πως θα εμφανίζεται η οθόνη του χρήστη. Δείτε στο παράδειγμα που επισυνάπτω, ότι ο πίνακας [Μαθήματα] ενώ ξεκίνησε στη σκέψη μου ως βασικός, κατέληξε υπηρέτης.
  6. Η ονοματολογία πεδίων και πινάκων είναι σημαντικό στοιχείο
  7. Όταν σχεδιάζω μια βάση (μικροεφαρμογή) σκέφτομαι να εμφανίσω τέτοια δομή, ώστε κάποιος που ξέρει περίπου όσα εγώ, να μπορεί με μια ματιά να καταλάβει "τι φτιάχνει αυτός ο Χριστιανός". Αυτό σημαίνει απλότητα, λιτή γραμμή,... αυτό πιστεύω ότι είναι τέχνη!
Δίνω τον λόγο σε όποιο μέλος θέλει να προσθέσει οτιδήποτε σχετικό με το θέμα που είναι το 50% σε μια εφαρμογή. ( Είμαι καθηγητής , εργάζομαι σε λύκειο, ασχολήθηκα με εφαρμογές βαθμολογίας, βιβλιοθήκης, απουσιών, δελτίων κίνησης, αδειών,... και έτσι δικαιολογώ πώς έστησα μια βάση δεδομένων βαθμολογίας σε 1h-2h )

Με εκτίμηση

Νίκος Δ.

Υστερολόγιο: Θεωρώ αναγκαίο όλοι να διαβάσουν έστω ένα μικρό βιβλίο σχετικό με σχεσιακές βάσεις δεδομένων. Το διάβασμα αφορά εκείνους που μπορούν να φτιάξουν κάποιες εφαρμογές αλλά και εκείνους που νοιώθουν έτοιμοι να ξεκινήσουν...
Τα παραπάνω με αφαρμή μια μακρά συζήτηση που συνεχίζεται εδώ
Συνημμένα Αρχεία
Τύπος Αρχείου: zip bathmoi.zip (52,6 KB, 167 εμφανίσεις)

Τελευταία επεξεργασία από το χρήστη Meteora : 27-04-11 στις 15:43. Αιτία: Αλλαγή τίτλου
Απάντηση με παράθεση