Κατ αρχήν καλησπέρα/καλημέρα σε όλους.
Απλά θέλω να διευκρινίσω μερικά πράγματα
1) Από το 6ο ποστ του θέματος έχω ανεβάσει το
from_cuts2sums.xls που λύνει το πρόβλημα με 12 αριθμούς και auto-calculation.
Δείτε το εδώ
2) Η ΜΟΝΗ πλήρης και έγκυρη λύση για το πρόβλημα με 100 αριθμούς είναι η δημιουργία και ο έλεγχος των 2^100 συνδυασμών.
3) Η πρόταση του φίλου Γιώργου (kapetang) για χρήση της
Επίλυσης (solver)
δεν μας δίνει καμιά απολύτως εγγύηση όταν οι αριθμοί είναι περισσότεροι από 32
Για του λόγου το αληθές ενώ άφησα το PC μου να δουλεύει με Excel 2010 όλη νύχτα χθες με 100 τυχαίους αριθμούς (από 1,00 έως 9999,99) και ζητούμενο ένα τυχαίο άθροισμα μεταξύ 10.000,00 και 99.999,99 το πρωί βρήκα την λύση που θα δείτε στο συνημμένο η οποία είναι πλήρως αποδεκτή. Δείτε την συνημμένη εικόνα.
Όσες φορές όμως και αν ξαναπροσπάθησα να λύσω το πρόβλημα με "Επίλυση" δεν μου έδωσε καμιά αποδεκτή λύση.
Σε ξένα sites βρήκα διάφορα περί "επίλυσης", αλλά από ότι δείχνουν τα πειράματά μου και οι δοκιμές μου ( αλλά και τα σχόλια των χρηστών στα ξένα sites) όταν έχουμε πολλές μεταβλητές (στη περίπτωσή μας 100) ο περιορισμός δυαδικών τιμών (binary) δεν λαμβάνεται υπόψιν από το πρόσθετο της επίλυσης. Ο solver μπερδεύεται όπως λένε οι δημιουργοί του.
Τώρα η φίλη Μάρω από την άλλη
δεν μας δίνει τα αναγκαία στοιχεία
"
Δέξου μόνο ότι έτσι έχουν τα δεδομένα 100 αριθμοί (περίπου) που με τον αντίστοιχο συνδυασμό θα μας δίνουν σαν αποτέλεσμα το ποσό που θα ορίζω εγώ."
άρα μάλλον μιλάμε για να μιλάμε και να καταναλωνόμαστε.
Μάρω μου, και εγώ θέλω 10.000.000 euro αλλά που θα τα βρω δεν με απασχολεί. Εσύ θα πρέπει να μου απαντήσεις απλά δεχόμενη ότι θέλω 10 εκατομμύρια. Φαντάζομαι ότι δεν μπορείς να βοηθήσεις σε αυτή την περίπτωση. Νομίζω θα συμφωνήσεις μαζί μου !!!
Πιστεύω ότι σαφώς πρέπει να υπάρχει σχέση μεταξύ αριθμών και ζητούμενου αποτελέσματος
αλλιώς δεν είναι δυνατόν να εγγυηθούμε κάποια λύση, και προσωπικά δεν διαθέτω τις γνώσεις για τον προσδιορισμό αυτής της σχέσης, αφού μάλλον αγνοώ τι σημαίνει "πιστοποίηση".
Αν σας έλεγα βρείτε τους πραγματικούς θετικούς αριθμούς που μας δίνουν σαν σύνολο άθροισμα 5 η απάντηση είναι ότι
οι αριθμοί μπορεί να είναι άπειροι.
Αν σας έλεγα όμως να βρείτε του ακέραιους θετικούς αριθμούς τότε θα μπορούσατε να δώσετε
μια ή περισσότερες απαντήσεις.
Αν σας έδινα κάποιους αριθμούς και σας ζητούσα να βρείτε αυτούς που μας δίνουν άθροισμα 5 θα μου απαντούσατε ότι ότι
απλά δεν στέκει το ερώτημα και σαν λείπουν λεπτομέρειες, γιατί αν όλοι οι αριθμοί είναι μεγαλύτεροι του ζητούμενου αθροίσματος ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ.
Το αν υπάρχει λύση και ποια, εξαρτάται από τους συγκεκριμένους αριθμούς και το πλήθος τους.
Ελπίζω να είναι σαφές ότι
η φίλη Μάρω πρέπει να βοηθήσει περισσότερο αν θέλει να βρεθεί κάποια λύση στο ζητούμενο, αλλιώς όποιος θέλει μπορεί να παλέψει το "
έλεγχος όλων των 2^100 συνδυασμών" με κάποιο κώδικα.
Εναλλακτικά αν θέλετε παίξτε με το χωρισμό των 100 αριθμών σε δωδεκάδες (ποστ #6) και μοιράστε το τελικό ποσό σε ανάλογα τμήματα οπότε να υπολογίσετε 8-9 επιμέρους αθροίσματα.
Συγνώμη αν υπήρξα κουραστικός αλλά ήθελα να κάνω τις παραπάνω διευκρινήσεις.
Δείτε το συνημμένο xlsx (excel 2010) για το πως θα μπορούσε να γίνει χρήση του πρόσθετου Επίλυση (solver) που πρότεινε ο φίλος Γιώργος, και σε μια νύχτα έδωσε αποδεκτή λύση για τους συγκεκριμένους 100 τυχαίους αριθμούς και το συγκεκριμένο επιθυμητό αποτέλεσμα αθροίσματος !!!
Δεν θα το διακινδυνεύσω να πω ότι μέσω solver έχετε τη λύση.
Θανάσης.