Καλησπέρα
Στο συνημμένο βιβλίο, με συναρτήσεις χρήστη (
VBA), υπολογίζονται:
1) Ο ετήσιος φόρος εισοδήματος και ο μηνιαίος με τις συναρτήσεις FMY_annual() και FMY().
2) Η μηνιαία εισφορά αλληλεγγύης με τη συνάρτηση Eisfora().
3) Ο μικτός μηνιαίος μισθός από τον καθαρό με τη συνάρτηση NetToGross().
Για την κατάρτιση των παραπάνω συναρτήσεων εφάρμοσα, υποθέτοντας ότι ο μικτός μηνιαίος μισθός είναι Μ, τα εξής:
1) Θεώρησα ότι η κράτηση ΙΚΑ είναι 15,5% και για το Επικουρικό 0%.
Συνεπώς το μηνιαίο φορολογητέο εισόδημα είναι: Κ=Μ-Μ*15,5%
2) Το ετήσιο φορολογητέο είναι Ε=14*Κ (14 μισθοί λόγω δώρων).
3) Στη συνάρτηση Eisfora() υπολογίστηκε η ετήσια εισφορά αλληλεγγύης, με βάση το ετήσιο εισόδημα Ε και τον σχετικό πίνακα και διαιρέθηκε με 14, για να προκύψει η μηνιαία εισφορά.
4) Ο ετήσιος φόρος (συνάρτηση FMY_annual()) υπολογίστηκε με βάση το ετήσιο εισόδημα Ε, τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και το σχετικό πίνακα ως εξής:
. Ο Αρχικός φόρος (ΑΦ) προκύπτει από τον πίνακα.
. Η αρχική μείωση του φόρου (ΑΜ) είναι : 1900, 1950, 2000 και 2100 ανάλογα με τα τέκνα.
.Για τον υπολογισμό της τελικής μείωσης (ΤΜ), έλαβα υπόψη μου ότι για κάθε 1000 € εισόδημα πάνω από τις 20.000, η μείωση ελαττώνεται κατά 10 €.
. Αν ΑΦ > ΤΜ ο ετήσιος φόρος είναι: ΑΦ-ΤΜ, διαφορετικά: μηδέν (0).
5) Ο μηνιαίος φόρος (συνάρτηση FMY()) ισούται με το πηλίκο του ετήσιου διά 14.
6) Η συνάρτηση NetToGross(), που δίνει τον μικτό μισθό από τον καθαρό, στηρίζεται στις προηγούμενες συναρτήσεις.
Σωτήρη, επειδή δεν είμαι ειδικός στα μισθολογικά, έλεγξε αν το παραπάνω σκεπτικό είναι σύμφωνο με την ισχύουσα νομοθεσία.
Επίσης, αν και έκανα αρκετές δοκιμές, κάνε δοκιμές με πραγματικά δεδομένα μήπως μου διέφυγε κάτι στην υλοποίηση.
Οι συναρτήσεις χρήστη, όπως οι παραπάνω, μπορεί να έχουν δυσκολίες στη δημιουργία (ανάπτυξη κώδικα
VBA), αλλά στη χρήση τους είναι απλές.
Χρησιμοποιούνται όπως ακριβώς και οι ενσωματωμένες (πχ SUM()).