Παράθεση:
Αρχική Δημοσίευση από Eleniath Τι να πώ;;
Απλά είμαι περίεργη. Θα δώ και άλλα; |
Δεν πρέπει βρε Ελένη;
Γειά σας.
Να πω 2 πράγματα.
Το συγκεκριμένο θέμα-όπως και τα περισσότερα στο Excel, μπορεί να λυθεί με πολλούς συνδυασμούς συναρτήσεων που δημιουργούν με την σειρά τους(κατά κανόνα) περίπλοκους τύπους.Κατά κανόνα, τύπους Πίνακα(Array formula), όπως αυτοί που δώσαμε ο Γιώργος, ο Θανάσης και εγώ σε αυτό το θέμα. Όλοι τους με τα πλεονεκτήματά τους και τα μειονεκτήματά τους.
Ένας ακόμα, για να καλύψουμε και την περίπτωση των τιμών(ονομάτων) που εμφανίζονται μόνο μία φορά-θεωρώ ότι απο παραδρομή αναφέρθηκε ότι ο τύπος που πρότεινα δεν καλύπτει την περίπτωση κενών κελιών-είναι ο εξής: Σε ένα κελί(διάλεξα το G2) αυτός ο τύπος πίνακα, και κάτω
Κώδικας:
=INDEX($A$2:$A$100; SMALL(IF(FREQUENCY(IF($A$2:$A$100<>""; MATCH($A$2:$A$100;$A$2:$A$100;0)); ROW($A$2:$A$100)-ROW(A1)+1);
ROW($A$2:$A$100)-ROW(A1)+1); ROWS($G$2:G2)))
Μού αρέσει πολύ να ψάχνω-ψάχνομαι για-σε τέτοιες φόρμουλες. Σου δίνουν την ικανοποίηση της "δικιάς σου" δημιουργίας, όταν τις στήνεις ή αλλάζεις κάποια στοιχεία από κάποιες άλλες που έχεις βρεί και παράγεις έτσι διαφορετικά αποτελέσματα. Στο αρχείο μου έχω πάρα πάρα πολλές τέτοιες φόρμουλες. Τις περισσότερες από αυτές, ΔΕΝ τις έχω φτιάξει εγώ.Το διαδίκτυο είναι γεμάτο από αυτές. Εκατομμύρια....
Άν το είχα κάνει, μάλλον τώρα θα ήμουν πολύ μεγάλο στέλεχος της Microsoft και θα ήμουν αλλού. Μακριά από μένα λοιπόν ο τίτλος του ειδικού στο Excel.
Θεωρώ την εμπειρία και την μακρόχρονη τριβή με το αντικείμενο σαν τον καλύτερο Δάσκαλο. Προσωπικά ασχολιέμαι απο το 1997! Το παράτησα
εντελώς για 5 χρόνια το 2007 και κανένα εξάμηνο τώρα, ξανακόλησα...
Το "παράξενο" είναι ότι σε δικές μου δουλειές
δεν προτιμώ να χρησιμοποιώ αυτού του τύπου φόρμουλες. Είναι πολύπλοκες και επιπλέον σε μεγάλο μέγεθος δεδομένων, γίνονται και πολύ αργές..Απλές φόρμουλες,συνήθως σε συνδυασμό με βοηθητικές στήλες, είναι ο τρόπος που συνήθως βαδίζω.
Κλείνοντας να πώ κάτι που πρίν χρόνια μου είπε ο τότε Πρωταθλητής Ελλαδας στο πρωτάθλημα Rally, με το οποίο φυσικά συμφωνώ απόλυτα.
"..Έχε υπόψιν σου φίλε μου, ότι οι καλύτεροι οδηγοί αγώνων δεν έχουν ιδέα για τι πως δουλεύει η μηχανη των αυτοκινήτων τους. Όμως οι εταιρείες τους πληρώνουν εκατομμύρια για να κάνουν καλά αυτό που ξέρουν. Να οδηγούν γρήγορα και να τους φέρνουν τα πρωταθλήματα.."
Καλή εβδομάδα.