Καλησπέρα σας.
Αν και η Ελένη που έβαλε το ερώτημα είπε ότι καλύφθηκε πλήρως, εγώ νομίζω ότι υπάρχουν κάποια σημεία που χρειάζονται περισσότερη προσοχή και για αυτό καταθέτω 2 προτάσεις στο συνημμένο.
Η πρώτη πρόταση χρησιμοποιεί βοηθητική στήλη όπως η πρόταση του Γιώργου, αλλά με απλούς τύπους και όχι πίνακα (no array formula)
Η δεύτερη πρόταση υλοποιείται σε μια στήλη με τύπο πίνακα χωρίς βοηθητική στήλη (
αν κατάλαβα καλά προτιμώμενη από την Ελένη). Τα πλεονεκτήματά της σε σχέση με την πρόταση του Οδυσσέα είναι δύο:
1) λαμβάνει υπόψη και τις τιμές που εμφανίζονται μια και μόνο φορά, κάτι που δεν μπορεί να γίνει με την MODE, και
2) λειτουργεί και με λίστες τιμών που μπορούν να περιλαμβάνουν και κενά κελιά.
Νομίζω ότι τα δύο αυτά ζητήματα είναι σημαντικά για να θεωρήσουμε την λύση σαν γενική, όπως οι συναρτήσεις του Τάσου στο θέμα “Προσδιορισμός συχνότερης εγγραφής σε μια στήλη.”
Θα ήθελα να σημειώσω εδώ ότι η πρόταση του Οδυσσέα για απλούστευση των τύπων του Τάσου, δεν καλύπτει την περίπτωση που η αρχική μας λίστα περιέχει κενά, γιατί μας επιστρέφει λάθος !!!
Αν συμφωνείται λοιπόν ότι οι προτάσεις του συνημμένου καλύπτουν πλήρως το θέμα “Προσδιορισμός συχνότερων τιμών” σε γενικότερο πλαίσιο, θα πρότεινα να τις ανεβάσουμε στις Στατιστικές Συναρτήσεις Excel μαζί με αυτές του Τάσου που είναι ήδη εκεί.
Θανάσης
ΥΓ. Τάσο θα μπορέσεις να επιληφθείς της κατάλληλης μορφοποίησης για την ενότητα Συναρτήσεις Excel