Forum

Forum (https://www.ms-office.gr/forum/)
-   Visual Basic .NET (https://www.ms-office.gr/forum/visual-basic-net/)
-   -   Είδη Visual Basic (https://www.ms-office.gr/forum/visual-basic-net/2721-eidi-visual-basic.html)

George R 03-10-13 14:49

Είδη Visual Basic
 
Γεια σε όλους.

Θα ήθελα να ρωτήσω σε τι διαφέρει η Visual Basic απο την Visual Basic NET. Υπάρχουν και άλλα είδη "Visual Basic";. Είναι συμβατά μεταξύ τους;

kapetang 04-10-13 12:08

Καλημέρα

Η αρχική BASIC αναπτύχθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 για την εισαγωγή των αρχάριων σπουδαστών στις αρχές του προγραμματισμού.

Την δεκαετία του 1970, με την έλευση των προσωπικών υπολογιστών και του λειτουργικού συστήματος DOS, η Microsoft παρουσίασε αρκετές εκδόσεις της BASIC και τις πρότεινε για την ανάπτυξη εφαρμογών DOS.

Όπως το DOS έτσι και οι διάφορες εκδόσεις της BASIC δεν διέθεταν γραφικό περιβάλλον.

Στις αρχές του 1990 το DOS, αντικαθίσταται από τα Windows, ένα λειτουργικό σύστημα με γραφική σύζευξη χρήστη (GUI).

Η Visual Basic εισήχθη από τη Microsoft το 1991, για την ανάπτυξη εφαρμογών στο νέο λειτουργικό σύστημα, τα Windows.

Η Visual Basic, αν και είναι εξέλιξη της BASIC, είναι μια νέα αντικειμενοστραφής γλώσσα με γραφικό περιβάλλον σύζευξης χρήστη (φόρμες, πλαίσια κειμένου, κουμπιά κλπ).

Ένα υποσύνολο της Visual Basic, η λεγόμενη VBA, ενσωματώθηκε στις εφαρμογές του Office (Word, Excel, Access, κλπ) και εξελίσσεται μαζί μ’ αυτό.

Η Visual Basic αναπτύχθηκε από την Microsoft και έφθασε στην έκδοση 6.0 (VB6).

Το 2000, με την τεράστια ανάπτυξη του Internet και του Web, η Microsoft παρουσίασε την πλατφόρμα (στρατηγική) .NET, για την ανάπτυξη εφαρμογών.

Η Microsoft έκρινε ότι η VB6 δεν μπορούσε να ενταχθεί στη στρατηγική .NET και δημιούργησε την Visual Basic .ΝΕΤ (VB.NET).

Η VB.NET είναι μια δραστική διαφοροποίηση της VB6, με πάρα πολλές δυνατότητες που δεν υπάρχουν στην VB6.

Περιέχει πολλές διαφορετικές υλοποιήσεις από την VB6, με αποτέλεσμα η μεταφορά των εφαρμογών από την VB6 στην VB.NET, στις περισσότερες περιπτώσεις, να απαιτεί την παρέμβαση του προγραμματιστή.

Γιώργο, αν σκοπεύεις να ασχοληθείς με κάποια basic αυτή πρέπει να είναι η πιο πρόσφατη έκδοση της VB.NET (2012), που περιέχεται στο πακέτο προγραμμάτων Visual Studio .NET 2012.

Στο Internet μπορείς να βρεις πληροφορίες, όπως και να κατεβάσεις το δωρεάν πακέτο VB.NET 2012 EXPRESS .

Βλέποντας τα ερωτήματά σου, έχω τη γνώμη, ότι θα πρέπει να αρχίσεις με κάποιο βιβλίο για να μάθεις τα βασικά της γλώσσας.

Χωρίς μια βασική γνώση και τη δυνατότητα να ανεβάζεις στο φόρουμ απλές εφαρμογές σε VB.NET, είναι δύσκολο να πάρεις ουσιαστική βοήθεια.

Φιλικά/Γιώργος

George R 04-10-13 15:05

Γιώργο ευχαριστώ για το κατατοπιστικό κείμενο που μου έγραψες.
Είναι αρκετά σαφές κατάλαβα αρκετά απο αυτό.

Σχετικά με το βιβλίο που είπες, έχω λίγο διαφορετική άποψη. Επειδή προγραμμάτιζα πολύ παλιά, έχω την άποψη ότι ο προγραμματισμός είναι κυρίως πρακτικός και όχι θεωρητικός. Δηλαδή για να το πούμε πιο απλά, θέλει για να μάθει κάποιος, να γράψει πολλά προγράμματα. Δεν είναι δηλαδή και τόσο θεωρητικό αντικείμενο. Εκτός αυτού έχει αρκετά "κόλπα" που δεν πρόκειται ποτέ να τα μάθεις απο βιβλία, αν δεν σου τα δείξει ένας έμπειρος προγραμαμτιστής.
Το όλο θέμα δουλεύει σαν αλυσίδα: Θέλεις να κάνεις κάτι, σου δείχνει τα βασικά κάποιος έμπειρος, μετά εσύ πειραματίζεσαι με αυτά, μετά προσθέτεις κάτι άλλο, βλέπεις ότι δουλεύει αυτό και έτσι ζητάς κάτι παραπάνω, εκεί σου ξαναδείχνει κάποιος άλλος εμπειρότερος, μετά επεκτέινεσαι και σε πιο προχωρημένα πράγματα κ.ο.κ.
Έχω αγοράσει και έχω κατεβάσει αρκετά βιβλία VB και πειραματίζομαι με μικρά προγραμματάκια, αλλά το εξειδικευμένο γενικά το βρίσκεις πολύ δύσκολα στα βιβλία.
Η άποψη κάποιου έμπειρου σου δίνει άλλη ώθηση.

Έχεις υπόψη σου κάποιο καλό site με πολλά παραδείγματα για να κοιτάξω;
Ευχαριστώ.

kapetang 04-10-13 16:39

Καλησπέρα

Γιώργο, ίσως να μη κατάλαβα καλά.

Επειδή η νέα γλώσσα VB.NET διαφέρει σημαντικά (ακόμα και στην ορολογία) από την BASIC, αλλά και από την VB, κατά τη γνώμη μου χωρίς μια βασική υποδομή, δεν είναι δυνατόν να εφαρμοστεί ο τρόπος που προτείνεις.

Φυσικά εσύ γνωρίζεις τι χρειάζεσαι και εσύ θα επιλέξεις το δρόμο που θα ακολουθήσεις.

ΥΓ. Δεν κατάλαβα και για ποια γλώσσα ενδιαφέρεσαι VB ή VB.NET

George R 04-10-13 20:30

Δουλεύω στο Visual Studio 2008, οπότε φαντάζομαι (με βάση και αυτά που μου έγραψες) ότι περιλαμβάνει την NET. (ή όχι;)

kapetang 05-10-13 00:04

Ναι είναι η VB.NET

pixelman 02-11-16 21:58

Θα προτείνατε σε κάποιον να ασχοληθεί με vb.net και asp.net ή vbscript και classic asp;
Η classic asp από όσα έχω διαβάσει (χωρίς να έχω ασχοληθεί) είναι πιο εύκολη, είναι scripting σαν την php, αλλά είναι παλιά. Με μια βάση sql server . Οι "γνώσεις" μου είναι fortran και c σε κάποια πανεπιστημιακά μαθήματα πολλά χρόνια πριν. Έχω στο μυαλό μου να μπορώ να κάνω ό,τι με μια access αλλά να έχω χρήστες (50) με δικαιώματα κλπ. Πόσος χρόνος χρειάζεται;


Η ώρα είναι 07:05.

Ms-Office.gr - ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.


Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.2