Forum

Forum (https://www.ms-office.gr/forum/)
-   Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις (https://www.ms-office.gr/forum/excel-erotiseis-apantiseis/)
-   -   [Μορφοποίηση] Conditional formatting στήλης πίνακα (https://www.ms-office.gr/forum/excel-erotiseis-apantiseis/6667-conditional-formatting-stilis-pinaka.html)

geotso 28-02-26 18:21

Conditional formatting στήλης πίνακα

Καλησπέρα,

Έχω έναν πίνακα, όπου η στήλη "C" δεν πρέπει να έχει κενό διάστημα στην τιμή που βάζω. Π.χ. η τιμή μπορεί να είναι "μια-φορά-ακόμα" αλλά όχι "μια-φορά ακόμα" (έχει ένα κενό διάστημα μετά τη λέξη "φορά").

Φαντάζομαι ότι χρειάζομαι έναν κανόνα conditional formatting, ώστε αν έχω πληκτρολογήσει κατά λάθος ένα ή περισσότερα, συνεχόμενα ή όχι, κενά διαστήματα (spacebar), όταν "βγαίνω" από το κελί με το λάθος, με Enter, Tab κ.λπ., να μορφοποιείται άμεσα για προειδοποίηση. Π.χ. με ένα κόκκινο background.

Μάλλον κάποια συνάρτηση πρέπει να βάλω στο conditional formatting αλλά δεν ξέρω πώς!
Βοήθεια παρακαλώ!

ChrisGT7 28-02-26 23:03

Καλημέρα και καλό μήνα Γιώργο,

Έστω πως η περιοχή σου είναι η Α1:Α100 στην οποία αν γράψεις κάτι και περιέχει κενό διάστημα να κοκκινίζει.

Αφού επιλέξεις την παραπάνω περιοχή και δημιουργήσεις ένα νέο κανόνα που θα κοκκινίζει το κελί, στη μορφοποίηση υπό όρους χρησιμοποιήσε τον τύπο: =FIND(" ";A1)

Αν δεν καταφέρεις να εφαρμόσεις τον τύπο στην περιοχή, ενημέρωσέ με να ανεβάσω αρχείο με παράδειγμα.

geotso 01-03-26 11:57

καλημέρα, καλό μήνα επίσης

Δυστυχώς δεν το κατάφερα να δουλέψει:
1. Δημιουργώ τον κανόνα με τη συνάρτηση =FIND(" ";A1) έχοντας επιλεγμένα τα κελιά C2:C4349 (όλη η στήλη του πίνακα).
2. Κάνω εισαγωγή στον πίνακα μία γραμμή, ας πούμε στη γραμμή 10, και στο κελί C10 πληκτρολογώ μια τιμή με κενό διάστημα, π.χ. "μια-τιμή-με ένα-κενό-διάστημα" (βλέπεις το κενό πρίν από το "ένα").
3. Πατάω Enter για να ολοκληρώσω την καταχώριση και δεν βλέπω το κόκκινο background.
4. Ανοίγω το πλαίσιο του Conditional formatting και βλέπω ότι ο κανόνας έχει "σπάσει" σε δύο:
-- Formula: =FIND(" ";A1) Applies to: =$C$2:$C$10
-- Formula: =FIND(" ";A9) Applies to: =$C$11:$C$4350

Νομίζω ότι η μορφοποίηση θα έπρεπε να εφαρμόζεται, αφού κι έτσι κομμένος στα δύο ο κανόνας καλύπτει όλο το εύρος της στήλης, αλλά δεν δουλεύει...
Και δεν δουλεύει όχι μόνο όταν κάνω εισαγωγή γραμμής, αλλά ούτε αν δοκιμάσω, σαν τεστ, να αλλάξω μία από τις υπάρχουσες τιμές της στήλης, πληκτρολογώντας μια τιμή με κενό διάστημα.

Υποψιάζομαι ότι η συνάρτηση θα μου εύρισκε τα κενά διαστήματα, εφόσον υπήρχαν ήδη στην επιλεγμένη περιοχή. Όχι τα κενά που τυχόν έχουν οι νέες εγγραφές που κάνω.

ChrisGT7 01-03-26 17:52

Οι τύποι στη μορφοποίηση υπό όρους έχουν την ίδια λογική με τους τύπους στα κελιά.

Στο παράδειγμά μου, επιλέγοντας Α1:Α100 ο τύπος είναι: =FIND(" ";A1). Ο τύπος ελέγχει το Α1, συνεχίζει στο Α2 κ.ο.κ. Δηλαδή ελέγχει όλα τα κελιά της επιλεγμένης περιοχής.

Επομένως, εφαρμόζοντας το παραπάνω παράδειγμα στα δικά σου εύρη, έχουμε:

Τύπος: =FIND(" ";C2) Applies to: =$C$2:$C$10
Τύπος: =FIND(" ";C11) Applies to: =$C$11:$C$4350

Κι αν καταλαβαίνω σωστά, το ζητούμενο εύρος είναι το C2:C4349 για την πληκτρολόγηση των δεδομένων σου, οπότε ο σωστός τύπος είναι: =FIND(" ";C2)

Γενικά θα σκέφτεσαι πως η μορφοποίηση υπό όρους είναι "αιωρούμενες υποδοχές τύπων" πάνω από τα πραγματικά κελιά του Excel, όπου ελέγχουν τα δεδομένα στα αντίστοιχα κελιά.

Ο τύπος δε σου δουλεύει, γιατί βάζοντας =FIND(" ";A1) στο εύρος C2:C10, δηλώνεις πως όταν γράφεις στο C2 θέλεις να ελέγχεται το Α1 (και όχι το C2), γράφοντας στο C3 θέλεις να ελέγχεται το A2 (και όχι το C3) κ.ο.κ.

Ελπίζω να μην σε μπέρδεψα! Δοκίμασε να το εφαρμόσεις μόνος σου, κι αν πάλι δεν μπορέσεις, θα ανεβάσω αρχείο με αυτές τις περιοχές.

geotso 01-03-26 19:06

αααα!
Αυτό το "αιωρούμενες υποδοχές τύπων" είναι τέλειο. Τώρα το κατάλαβα.

Ευχαριστώ πολύ.

Η ώρα είναι 15:24.

Ms-Office.gr - ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.

Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.2