Forum

Forum (https://www.ms-office.gr/forum/)
-   Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις (https://www.ms-office.gr/forum/excel-erotiseis-apantiseis/)
-   -   [Συναρτήσεις] Microsoft Excel (https://www.ms-office.gr/forum/excel-erotiseis-apantiseis/5916-microsoft-excel.html)

emmanouil 06-06-21 18:26

Microsoft Excel

1 Συνημμένο(α)
Καλησπέρα, τρεχω ενα προγραμμα Excel, Το σερβις παιρνει 50% , το μπαρ 25% οι μαγειρες 15% και η κουζινα 10%, οταν δεν υπαρχουν μαγειρες πως μπορω να κανω αυτοματα τα ποσοστα 55%,30% και 15% ? αυτη την στιγμη οταν βαζω 0 στην κουζινα παραμενει το ιδιο αποτελεσμα , αν δεν εγινα κατανοητος μπορω να επισυναψω το αρχειο

ChrisGT7 06-06-21 18:30

Καλησπέρα Μανώλη,

Θα σου είναι εύκολο να επισυνάψεις το αρχείο για αποφυγή λανθασμένης απάντησης;

Θέλεις να υπάρχει το ποσοστό κάθε τμήματος σ' ένα κελί έτσι ώστε να αλλάζουν αυτόματα τα ποσοστά βάρδιας;

emmanouil 06-06-21 19:20

Καλησπερα Χρηστο και σ ευχαριστω που ασχολεισαι , επισυναψα το αρχειο , εχω βαλει τα ποσοστα εκει στο ποσοστο βαρδια, θα θελα αν γινετε οταν θα βαζω 0ευρο στο ποσο ημερας της κουζινας να μην λαμβανετε υποψιν το 15% του αλλα να πηγαινει αυτοματα στο σερβις,στο μπαρ και στην λατζα

ChrisGT7 06-06-21 20:31

Υποθέτω πως το ποσό ημέρας είναι ένα σταθερό ποσό, π.χ. για τη Δευτέρα 140,40€.

Αυτό διαιρείται ισόποσα σε κάθε τμήμα, δηλαδή 140,40 / 4 = 35,10.

Όταν όμως σε κάποιο τμήμα δεν αντιστοιχεί μερίδιο, τα υπόλοιπα τμήματα πρέπει να πάρουν 140,40 / 3 = 46,80, όπου το ποσοστό βάρδυας θα υπολογιστεί πάνω στο τελευταίο ποσό.

Είναι σωστή η σκέψη μου;

emmanouil 06-06-21 20:47

το ποσο ημερα αλλαζει καθε εβδομαδα , καθως τα τιψ της καθε ημερας βγαινουν αναλογα με το ποσα αφηνουν, δεν διερειται ισοποσα , το σερβις παιρνει το 50%, το μπαρ 25%, το τμημα κιτσεν 15% και η λατζα το 10%, οταν ομως στο τμημα κιτσεν δεν δουλευει κανει αυτο το 15% δεν πηγαινει πουθενα ενω ιδανικα θελω να το κανω να σε εκεινη την περιπτωη να πηγαινει 55% το σερβις , 30% το μπαρ και 15% η λατζα

ChrisGT7 06-06-21 21:02

Έστω πως το σύνολο φιλοδωρημάτων της Δευτέρας είναι 150€, το οποίο θα μπορούσε να υπάρχει κάτω από το όνομα της ημέρας.

Αν δουλεύουν και τα τέσσερα τμήματα, τότε τα ποσοστά βάρδυας πρέπει να είναι:
Service (50%) = 75€
Bar (25%) = 37,50€
Κουζίνα (15%) = 22,50€
Λάντζα (10%) = 15€

Αν δε δουλεύει η κουζίνα, τότε τα ποσοστά βάρδυας θα γίνουν:
Service (55%) = 82,50€
Bar (30%) = 45€
Λάντζα (15%) = 22,50€

Σωστά;

emmanouil 07-06-21 07:15

Ακριβως ! λογικα στα ποσοστα βαρδιας πρεπει να βαλω IF κτλπ αλλα δεν ξερω και με εχει βασανισει....

ChrisGT7 07-06-21 11:31

1 Συνημμένο(α)
Καλημέρα Μανώλη,

Δοκίμασε το αρχείο αν είναι εντάξει.

Στην κίτρινη γραμμή θα βάζεις το ποσό των φιλοδωρημάτων εκείνη την ημέρα.

Το ποσοστό βάρδυας ελέγχει το σύνολο ατόμων της κουζίνας αν είναι μηδέν και υπολογίζει το ανάλογο ποσοστό.

Διέγραψα τη γραμμή με το ποσό ημέρας μιας και αν έχω καταλάβει, δε χρησιμεύει πλέον κάπου.

Με ενημερώνεις για οτιδήποτε άλλο.

kapetang 07-06-21 20:45

Καλησπέρα στην παρέα.
Κατά τη γνώμη στον προσδιορισμό του ποσοστού στα φιλοδωρήματα κάθε τμήματος θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των ατόμων.
Αν υποθέσουμε ότι:
1) Έχουμε τα τμήματα Α, Β, Γ και Δ.
2) Στα τμήματα αντιστοιχεί ένας βασικός συντελεστής βαρύτητας Ρα, Ρβ, Ργ και Ρδ.
3) Μία συγκεκριμένη μέρα τα φιλοδωρήματα είναι Φ και το προσωπικό των τμημάτων α, β, γ και δ.
4) Το ποσο του φιλοδωρηματος για το τμήμα Α θα είναι:
Φ*α*Ρα/( α*Ρα+β*Ρβ+γ*Ργ+δ*Ρδ)
Παρόμοια υπολογίζεται και για τα υπόλοιπα τμήματα.

kapetang 08-06-21 10:02

1 Συνημμένο(α)
Καλημέρα

Στο συνημμένο αρχείο, στο sheet1 περιέχεται η λύση που πρότεινε ο Χρήστος, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ενδιαφερόμενου.

Στο sheet2 η λύση που πρότεινα στο προηγούμενο μήνυμα.

Αν και ο τρόπος κατανομής των φιλοδωρημάτων, μιας συγκεκριμένης μέρας, στα τμήματα, είναι θέμα συμφωνίας, μία λογική και δίκαια κατανομή θα πρέπει να γίνει:

1) Ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων του τμήματος που εργάζονται τη συγκεκριμένη μέρα και

2) Ανάλογα με τη συμβολή κάθε τμήματος στη συλλογή των φιλοδωρημάτων.

Θα μπορούσε να δεχθούμε, για παράδειγμα, ότι το τμήμα service συμβάλλει περισσότερο στη συλλογή των φιλοδωρημάτων και να του αποδοθεί ένας μεγαλύτερος συντελεστής βαρύτητας.

Αν αποδώσουμε σε 4 τμήματα συντελεστές 4, 2, 2, 1 τότε οι εργαζόμενοι στο 1 τμήμα θα παίρνουν 4πλάσια φιλοδωρήματα από το 4ο και 2πλάσια από το 2ο και 3ο.

Αν θέλουμε να μη γίνονται διακρίσεις ορίζουμε ίδιο συντελεστή πχ 1.

emmanouil 08-06-21 17:07

Καλησπερα , ειδα και τα 2 αρχεια , νομιζω το πρωτο αρχειο ειναι εξαιρετικο ! περα του οτι αλλαζουν τα προσιμα οταν δεν δουλευει η κουζινα νομιζω με βγαζει απο τον κοπο να αλλαζω τις ημερες που δουλευουν οι εργαζομενοι (το γραμμα Ι)

emmanouil 08-06-21 18:29

προσπαθω να το κανω να λειτουργει το αρχειο που με εστειλες Χρηστο σε περιπτωση που ερθει αλλο ενα ατομο στο σερβις, εκει περα αρχιζω χανω παλι την μπαλα . Τροποποιω καποια πραγματα αλλα καποιες λεπτομεριες λογικα μου ξεφευγουν , δεν υπαρχει καποιος τροπος να γινει τροποποιησει το αρχειο που εστειλα χωρις να αλλαξει τοσο ριζικα?

kapetang 08-06-21 19:19

Μανώλη είναι φανερό ότι δεν έχεις αντιληφθεί τη λύση που πρότεινα.

1) Αν κάποιο τμήμα δε λειτουργήσει μια μέρα, δε θα πάρει φιλοδωρήματα.

2) Με τη λύση του Χρήστου με κλειστή την κουζίνα και 100 ευρώ φιλοδωρήματα, το τμήμα service θα πάρει 55, είτε δουλέψει ένας είτε πέντε.

3) Αν σε κάθε τμήμα προβλεψεις κενές γραμμές για να μπορείς να προσθέτεις εργαζόμενους, δε χρειάζεται καμία αλλαγή.

ChrisGT7 08-06-21 21:39

1 Συνημμένο(α)
Καλησπέρα Μανώλη,

Επειδή δεν γνωρίζω τις αλλαγές που χρειάζεται να κάνεις, υποθέτω πως όταν προσθέτεις νέα γραμμή μετά τον τελευταίο εργαζόμενο κάθε τμήματος, δεν ενημερώνονται οι τύποι των αθροισμάτων.

Γι' αυτό το λόγο, πρόσθεσα σε κάθε τμήμα μια κενή μαύρη γραμμή, οπότε όταν θέλεις να προσθέσεις νέο εργαζόμενο, μαρκάρεις τη μαύρη γραμμή και κάνεις εισαγωγή νέας.

Δοκίμασέ το και με ενημερώνεις ανάλογα. Πάντως έλεγξε και το αρχείο του Γιώργου μήπως σε διευκολύνει καλύτερα για πιο σωστή κατανομή των φιλοδωρημάτων.

kapetang 09-06-21 08:58

1 Συνημμένο(α)
Καλημέρα

Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι το ζητούμενο (χωρίς να διατυπώνεται) είναι η ισόποση κατανομή των ημερήσιων φιλοδωρημάτων στους εργαζόμενους εκείνης της μέρας.

Το ημερήσιο ποσό συνεπώς για κάποιο τμήμα θα είναι [ημερήσιο συνολικό ποσό]*[πλήθος εργαζομένων τμήματος]/[πλήθος εργαζομένων Επιχείρησης ].

Επειδή ο τύπος που πρότεινα είναι γενικότερος, στο επισυναπτόμενο αρχείο, τον άφησα.

Έδωσα όμως ενιαίο συντελεστή βαρύτητας 1.

Επίσης για να γίνει εύκολη η προσθήκη εργαζομένων και η αυτόματη συμπλήρωση των τύπων, τα δεδομένα των εργαζομένων σε κάθε τμήμα τα έκανα πίνακα.

emmanouil 09-06-21 15:54

Παιδια πριν τα δω και τα 2 και σχολιασω κατι εχω μεινει μαλακας με το ποσο με βοηθατε.. αληθεια δεν περιμενα τετοια ανταποκριση σας ευχαριστω παρα πολυ !

emmanouil 09-06-21 16:09

Στο Αρχειο του Γιωργου ειναι λαθος τα ποσοστα των τμηματων, π.χ η λατζα δεν παιρνει σιγουρα απο το συνολικο ποσο το 10% ουτε το σερβις το 50% δεν ξερω γιατι, το δικο σου Χρηστο τα βγαζει ολα κανονικα και γινετε αυτη η μετατροπη που εαν δεν εχει κουζινα τα τιψ της μοιραζονται ισονομα σε ολα τα αλλα τμηματα , το μονο θεμα που ειχα εναι πως τα ατομα θα αυξηθουν οταν ανεβει η δουλεια και δεν ξερω πως να προσθεσω καποιον χωρις να χαλαει η μοιρασια, οταν κανω στο νεο αρχειο με την μαυρη γραμμη προσθηκη γραμμων μου βγαζει στα ατομα της βαρδιας #ΑΝΑΦ!

kapetang 09-06-21 17:48

Καλησπέρα

Μανώλη έχεις κολλήσει στα ποσοστά: 50, 25, 15, 10 ή 55, 30, 0, 15.

Δηλαδή τα τμήματα θα παίρνουν τα παραπάνω σταθερά ποσοστά, ανεξάρτητα από το πλήθος των εργαζομένων σ' αυτά (1, 5, 10, κλπ).

Αυτό δε φαίνεται λογικό και δίκαιο γι' αυτό και πρότεινα έναν άλλο τρόπο κατανομής των φιλοδωρημάτων.

Δε μας εξήγησες με ποια λογική κατέληξες στα ποσοατά : 50, 25, 15, 10 ή 55, 30, 0, 15 και όχι, ας πούμε,

στα: 40, 20, 21, 19 ή 47, 27, 0, 26

ChrisGT7 09-06-21 18:40

Μανώλη,

Οι δικοί μου τύποι εμφανίζουν τα ποσοστά που μου ανέφερες. Ο Γιώργος σου προτείνει έναν άλλον τρόπο υπολογισμού που ίσως να είναι πιο ακριβής και δίκαιος. Πολύ πιθανόν πάντως, για να επιμένεις σ' αυτά τα ποσοστα, στην επιχείρηση να έχει γίνει κάποια κοστολόγηση τμημάτων και να καταλήξατε εκεί.

Όσον αφορά την εισαγωγή νέων γραμμών σε κάθε τμήμα για τους νέους εργαζόμενους, το δοκίμασα στο αρχείο μου, αλλά δε βρήκα κάτι λάθος. Δηλαδή:

1. Επέλεξε ένα κελί σε μια μαύρη γραμμή, π.χ.Β9.
2. Πάτα Shift+κενό ή δεξί κλικ πάνω στο Β9 > Εισαγωγή...> Ολόκληρη γραμμή > ΟΚ.
3. Προστέθηκε μια νέα γραμμή και ο τύπος στο Β11 πρέπει να γράφει: =SUM(B4:B10), όπου συμπεριλαμβάνεται και η νέα γραμμή.

Αν υπάρχει πάλι θέμα, στείλε μου προσωπικό μήνυμα να το δούμε μέσω TeamViewer ή Anydesk.

emmanouil 09-06-21 21:27

Γιωργο τα ποσοστα 50 ,25 ,15 ,10 δε γινετε να αλλαξουν , πιστεψτε με ειναι το πιο δικαιο γιατι αν κατεβασεισ ποσοστα π.χ απο το σερβις ανετα τα βαζει τσεπη κτλ. αυτο που ηθελα εγω ειναι απλα οταν λειπουν οι μαγειρες να πηγαινει το ποσο τους (15%) στα υπολοιπα τμηματα , δηλαδη το σερβις 55, το μπαρ 30 και η λατζα 15,
Χρηστο κανω ακριβως αυτο που μου λες και ο τυπος στο Β11 αλλαζει και γινετε ετσι =SUM(B#REF!:B10)

kapetang 09-06-21 22:35

Μανώλη, γι' αυτό που θέλεις η λύση του Χρήστου είναι εξαιρετική.

Είναι σίγουρο όμως ότι θα φθάσεις σε αδιέξοδο.

Τώρα το ποσοστό 50 ή 55 για το service μπορεί να εξασφαλίζει ένα σοβαρό έσοδο για τα 5 άτομα του τμήματος.

Αργότερα, αν τα άτομα γίνουν 10, επειδή το ποσοστό δεν αλλάζει, τα άτομα αυτού του τμήματος θα είναι τα ριγμένα.

Και τι θα κάνεις; Θα αλλάξεις τα σταθερά ποσοστά στους τύπους;

Η επιλογή είναι δική σου και συγνώμη για την κάποια πίεση.

emmanouil 10-06-21 17:08

Εχω δοκιμασει το συστημα και ειναι λειτουργικο και με 8 ατομα σερβις , αυξανονται τα ατομα μειονετετε το ποσοστο ανα ατομο αλλα αυξανονται και τα τιψ τους ,και επειδη θελω ολοι στο μαγαζι να παιρνουν τιψ ειναι και ευχαριστημενοι γιατι καλως κακως ειναι δυσκολο να κρατησεις εναν σερβιτορο ευχαριστημενο οταν απο τα τιψ (που ουσιαστικα αυτος μαζευει) να τα μοιρασει σε αλλα 3 τμηματα. Φιλε μου κατανοω οτι μου μιλας με καλοσυνη και λογικη δεν το παιρνω καθολου κομπλεξικα αντιθετα σ ευχαριστω πολυ για την συμβουλη σου.

kapetang 10-06-21 22:48

2 Συνημμένο(α)
Καλησπέρα φίλε Μανώλη

Θέλεις οι σερβιτόροι να παίρνουν περισσότερα φιλοδωρήματα από τους υπόλοιπους.

Συμφωνώ.

Στο πρώτο συνημμένο, επειδή δεν ακολουθείται σωστή διαδικασία υπολογισμού, οι σερβιτόροι παίρνουν τα λιγότερα (είναι οι ριγμένοι).

Στο δεύτερο συνημμένο (έχει τα ίδια δεδομένα με το πρώτο) διάλεξα να παίρνουν 20% παραπάνω από τους άλλους (συντελεστές βαρύτητας 1.2, 1, 1, 1, μπορώ να επιλέξω ότι θέλω).

Όπως φαίνεται από το αποτέλεγμα, λόγω της σωστής μεθόδου υπολογισμού, αυτό πραγματοποιείται.

Η ώρα είναι 21:26.

Ms-Office.gr - ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.

Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.2