Forum

Forum (https://www.ms-office.gr/forum/)
-   Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις (https://www.ms-office.gr/forum/excel-erotiseis-apantiseis/)
-   -   [Συναρτήσεις] εμφανιση τελευταιασ τιμησ (https://www.ms-office.gr/forum/excel-erotiseis-apantiseis/5315-emfanisi-teleytaias-timis.html)

PANIKOS85 04-08-19 18:28

εμφανιση τελευταιασ τιμησ

1 Συνημμένο(α)
καλησπερα σε όλους!!
Αν γινοταν ..θα ηθελα με το που(1) πληκτρολογω τον αριθμο κυκολφορ,να μου εμφανιζειτν τελικη ενδειξη χιλιομ.την οποια μετα θα τη παιρνει απο την στηλη
(2) να μου βγαζει τα καυσιμα κανοντας τελικη ενδειξη χιλιομ-αρχικη ενδειξη χιλιομ/Μεσο ορο καυσης
(3) ανα χρονικο διαστημα που θα του οριζω εγω να μου βγαζει συνολο καυσιμων,χιλιομετρων ανα αριθμο κυκλοφορισ

ChrisGT7 04-08-19 19:57

1 Συνημμένο(α)
Καλησπέρα Παναγιώτη,

Δοκίμασε το συνημμένο αρχείο αν είναι αυτό που ζητάς.

Θεωρώ πως από τη σχεδίασή σου έλειπε η στήλη της ημερομηνίας, έτσι ώστε να μπορείς να κάνεις αναζήτηση για το διάστημα που χρειάζεσαι. Γι' αυτό το λόγο, στο φύλλο Διαχείριση πρόσθεσα τη στήλη Ημερομηνία κίνησης.

Αφού προσθέτεις μεταφορικά μέσα και οδηγούς στο φύλλο ΠΙΝΑΚΕΣ, μπορείς να καταχωρείς τις εγγραφές σου στο φύλλο Διαχείριση.

Στο Διαχείριση, οι στήλες Αιρθμός Κυκλοφορίας και Οδηγός παίρνουν τιμές από τους αντίστοιχους πίνακες. Αν βάλεις κάτι διαφορετικό, βγάζει σφάλμα (επικύρωση δεδομένων).

Στο φύλλο ΣΥΝΟΛΑ θα εμφανίζονται πάντα όλοι οι αριθμοί κυκλοφορίας από τον αντίστοιχο πίνακα και κάθε φορά που θα βάζεις τις ημερομηνίες περιόδου που ψάχνεις, τα αθροίσματα των καυσίμων και της απόστασης θα εμφανίζονται αυτόματα.

PANIKOS85 04-08-19 20:05

φιλε μου καλησπερα,
θα ηθελα τα τελικα χιλιομετρα της τελευταιας κινησης..να γινονται αρχικα της επομενης!!
κατα τα αλλα ειναι αρκετα καλο!!!!!!

PANIKOS85 04-08-19 20:08

Επισης,στα καυσιμα ο αριθμος να ειναι ακεραιος και στρογγυλοποιημενος προς τ πανω

PANIKOS85 04-08-19 21:01

την τελικη ενδειξη χιλιομετριτη ,θα την δινω εγω..και αυτο να μου την εμφανιζει ως αρχικη ενδειξη χιλιομ οταν επιλεγω τον συγκεκριμενο αριθμο κυκλοφορ για την επομενη κινηση

ChrisGT7 04-08-19 21:17

Αν έχω καταλάβει καλά:

- Στο φύλλο ΠΙΝΑΚΕΣ θα γράφεις εσύ την τελική ένδειξη χιλιομέτρων σε κάθε μεταφορικό μέσο.
- Στο φύλλο Διαχείριση όταν γράψεις έναν αριθμό κυκλοφορίας, θα πρέπει να σου φέρει στη στήλη Αρχική ένδειξη το νούμερο που έχεις βάλει στο φύλλο ΠΙΝΑΚΕΣ στη στήλη Τελική ένδειξη.
- Στο ίδιο φύλλο πάλι, θα γράφεις το νούμερο στην Τελική ένδειξη για να υπολογίζεται η Απόσταση.
- Τέλος, την Τελική ένδειξη αυτή θα τη γράφεις στο φύλλο ΠΙΝΑΚΕΣ.

Αυτό χρειάζεσαι;

PANIKOS85 04-08-19 21:29

-στο φυλλο ΠΙΝΑΚΕΣ θα την γρψω μια φορα.(1)

-ΝΑΙ (2)
-ΝΑΙ (3)
-ΟΧΙ(4)

ChrisGT7 04-08-19 21:52

Νομίζω ότι υπάρχει ένα πρόβλημα στην παραπάνω διαδικασία. Ο λόγος είναι ο εξής:

Στον πίνακα των μεταφορικών μέσων θα πρέπει να έρχεται με συνάρτηση η τελική ένδειξη για το κάθε μεταφορικό μέσο, έτσι ώστε να είσαι πάντα ενήμερος για τις τελικές αξίες.
Όμως, οι τιμές της Αρχικής και Τελικής ένδειξης στο φύλλο Διαχείρισης θα πρέπει να είναι "καρφωτές", δηλαδή να τις γράφεις με το χέρι και όχι να συμπληρώνονται αυτόματα με συνάρτηση από τον προηγούμενο πίνακα. Κι αυτό γιατί κάθε φορά που θα ενημερώνεις τον πίνακα των μεταφορικών μέσων, θα αλλάζουν ΟΛΕΣ οι εγγραφές στο φύλλο Διαχείριση.
Το φύλλο Διαχείριση είναι η ιστορικότητα των μεταφορικών μέσων, οπότε οι εγγραφές δεν μπορούν να έχουν συνάρτηση. Κάθε εγγραφή πρέπει να έχει τις ενδείξεις εκείνης την ώρας που καταχωρήθηκε η εγγραφή.

Αν το σκεπτικό μου είναι λάθος, με διορθώνεις. Αλλιώς προχωράω ως εξής:

- Ο πίνακας των μεταφορικών μέσων θα ενημερώνεται αυτόματα με την μέγιστη Τελική ένδειξη του φύλλου Διαχείριση (τα χιλιόμετρα πάντα αυξάνονται και ποτέ δε μειώνονται).
- Κάθε φορά που θα καταχωρείς μια εγγραφή, θα γράφεις τον αριθμό κυκλοφορίας και για την αρχική ένδειξη, θα πρέπει να ενημερώνεσαι από τον παραπάνω πίνακα ώστε να τη γράψεις με το χέρι.
- Τέλος, όταν γράψεις και την τελική ένδειξη της συγκεκριμένης εγγραφής, ο πίνακας των μεταφορικών μέσων θα ενημερώσει την τελική ένδειξη του συγκεκριμένου μεταφορικού μέσου.

PANIKOS85 04-08-19 22:00

απανταω με ερωτηση...δηλ να γραφω εγω την την αρχικη ενδειξη??? και οχι να την τραβαει απο την τελευταια εγγραφη απο τη στηλη τελ.ενδειξη χιλιομ?

ChrisGT7 04-08-19 22:07

Νομίζω πως ναι, γιατί η τιμή μιας συνάρτησης αλλάζει και υπάρχει φόβος να σου τροποποιηθούν τα δεδομένα σε περίπτωση αλλαγής τιμών.
Αν είσαι σίγουρος ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί και οι καταχωρήσεις των εγγραφών γίνονται πάντα με μια λογική σειρά (π.χ. η τελευταία εγγραφή είναι πάντα η πιο πρόσφατη), τότε ίσως μπορεί να γίνει με συνάρτηση.

PANIKOS85 04-08-19 22:21

η τελευταια εγγραφη σιγουρα θα ειναι η πιο προσφατη

PANIKOS85 04-08-19 22:23

σιγουρα η τελευταια εγγραφη θα ειναι η πιο προσφατη

ChrisGT7 04-08-19 22:55

1 Συνημμένο(α)
Για δες αν σε βολεύει το συνημμένο αρχείο.

Η Αρχική ένδειξη συμπληρώνεται αυτόματα από την Τελική ένδειξη, φέρνοντας την πιο πρόσφατη τιμή της από τις εγγραφές που βρίσκονται παραπάνω από αυτήν που καταχωρείς εκείνη τη στιγμή. Αν κάποιο μεταφορικό μέσο δεν υπάρχει, θα φέρει την τελική ένδειξη από τους ΠΙΝΑΚΕΣ.

PANIKOS85 04-08-19 23:11

Ναι φιλε μου αυτο ακριβως εψαχνα!!!!!
ερωτηση(1) τον μεσο όρο καυσης για καθε αριθμ κυκλοφοριας πρεπει να τον γραψω στον πινακα ή τον εχεις αντιστοιχησει με την μαρκα?
(2) δεν "δουλευει¨το φυλλο ΣΥΝΟΛΑ

PANIKOS85 04-08-19 23:20

συγνωμη !!
λαθος μου!δουλευει!

ChrisGT7 04-08-19 23:34

Έχει αντιστοιχηθεί με τον αντίστοιχο αριθμό κυκλοφορίας.

Γενικά όποια στήλη περιέχει συναρτήσεις, δεν την πειράζεις ώστε να γλιτώνεις χρόνο κατά την καταχώρηση.

PANIKOS85 05-08-19 00:44

Θα με βολευε πιο πολυ να γινοταν αντισοτιχια με την μαρκα του οχηματος γιατι δουλευω συγκεκριμενα μοντελα σε μεγαλο πληθος....και θ μουγλυτωνε πολυ χρονο

PANIKOS85 05-08-19 00:45

Αλλα κ ετσι που το εκανες ειναι παρα πολυ καλο

ChrisGT7 05-08-19 08:39

Καλημέρα Παναγιώτη,

Θα κάνω ένα σενάριο:

Γράφοντας πρώτα τη μάρκα του οχήματος μέσω επικύρωσης τιμών, να μπορείς να επιλέγεις μόνο τους αριθμούς κυκλοφορίας που αντιστοιχούν σ' αυτή τη μάρκα.

Κάτι τέτοιο χρειάζεσαι;

PANIKOS85 05-08-19 23:07

Θα ηταν αρκετα ποιο γρηγορο,ναι.
Επισης ,θα με βολευε πολυ αν στα συνολα,θα μπορουσα να αθροισω και διαφορα ελαιολυπαντικα που καταναλωσανε στις κινησεις..δηλ διπλα απο τη στηλη καυσιμα να υπηρχε στηλη ελαιο 15w40, βαλβολινη 70w90, κτλπ

ChrisGT7 06-08-19 14:39

1 Συνημμένο(α)
Καλησπέρα Παναγιώτη,

Αφού πρώτα προσθέσεις όλα τα οχήματά στο φύλλο ΠΙΝΑΚΕΣ, το φύλλο ΟΧΗΜΑΤΑ θα ενημερωθεί αυτόματα. Η πράσινη γραμμή θα έχει επικεφαλίδες τις μάρκες των οχημάτων και κάθε στήλη θα περιέχει ανά μάρκα τους αριθμούς κυκλοφορίας.

Μετά θα πρέπει να ορίσεις τόσα ορίσματα όσες και οι μάρκες. Αυτό γίνεται ως εξής (με επιλεγμένο το φύλλο ΟΧΗΜΑΤΑ καλύτερα):

- Μαρκάρεις τους αριθμούς κυκλοφορίας του πρώτου οχήματος μαζί με τη μάρκα (π.χ. Β2:Β6).
- Από την κορδέλα επιλέγεις Συναρτήσεις > Δημιουργία από επιλογή.
- Στο νέο παράθυρο επιλέγεις Πρώτη γραμμή.

Έτσι θα έχεις σε κάθε μάρκα τους αντίστοιχους αριθμούς κυκλοφορίας.

Όταν προσθέτεις νέους αριθμούς κυκλοφορίας στις ήδη υπάρχουσες μάρκες, κάνεις τα εξής:

- Από την κορδέλα επιλέγεις Συναρτήσεις > Διαχείριση ονομάτων.
- Βρίσκεις και κάνεις κλικ τη μάρκα που θες να προσθέσεις το νέο αριθμό κυκλοφορίας.
- Κάνεις κλικ στο πλαίσιο Αναφορά σε.
- Μαρκάρεις όλους τους αριθμούς κυκλοφορίας μαζί με τους νέους.
- Πατάς Κλείσιμο και αποθηκεύεις τις αλλαγές.

Πλέον στο φύλλο Διαχείριση όταν επιλέγεις μάρκα, στο διπλανό κελί της στήλης Αριθμός Κυκλοφορίας θα εμφανίζονται σε λίστα μονάχα οι αντίστοιχοι αριθμοί που ανήκουν σ' αυτή τη μάρκα.

Δες αν σε βολεύει αυτό το σενάριο. Δεν ξέρω αν οι ανάγκες σου απαιτούν να παρακολουθείς τόσο αναλυτικά τα έλαια ή απλά να έχεις μια στήλη για τις επισκευές/συντηρήσεις των οχημάτων.

ChrisGT7 07-08-19 22:22

1 Συνημμένο(α)
Ανεβάζω μια βελτιωμένη έκδοση του προηγούμενου αρχείου, στο οποίο ο χρήστης πλέον δε χρειάζεται να δημιουργεί/τροποποιεί χειροκίνητα τα ορίσματα για τις μάρκες και τους αριθμούς κυκλοφορίας.

Αυτό σημαίνει πως όταν προστίθεται νέο μεταφορικό μέσο στο φύλλο ΠΙΝΑΚΕΣ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας στο φύλλο Διαχείριση αποφεύγοντας τις προηγούμενες "χρονοβόρες" διαδικασίες.

PANIKOS85 08-08-19 20:15

Μπαινω απο κινητο, ο πινακας οχηματα τι κανει;;μου βγαζει μνμ στη στηλη αρχθκα χιλιομ και αποσταση

ChrisGT7 08-08-19 21:54

Ο πίνακας ΟΧΗΜΑΤΑ είναι βοηθητικό εργαλείο για πιο γρήγορη καταχώρηση. Όταν επιλέγεις μάρκα στο φύλλο Διαχείριση, θα εμφανίζονται στη διπλανή στήλη μόνο οι αριθμοί κυκλοφορίας αυτής της μάρκας. Δεν συμπληρώνεις κάτι σ' αυτόν τον πίνακα. Συμπληρώνεται αυτόματα κάθε φορά που προσθέτεις/τροποποιείς μεταφορικά μέσα στο φύλλο ΠΙΝΑΚΕΣ.

Μπορείς να ανεβάσεις μια φωτογραφία του μηνύματος;

PANIKOS85 08-08-19 22:18

ετσι το βγαζει

1 Συνημμένο(α)
δεν τσιμπαει αρχικη ενδειξη

PANIKOS85 08-08-19 22:59

Δεν ειχα επιλεξει αριθ.κυκλοφορ

ChrisGT7 08-08-19 23:02

Στο δικό μου αρχείο λειτουργεί κανονικά. Δηλαδή ο αριθμός κυκλοφορίας 9805 μου φέρνει αρχική ένδειξη 50.022 χλμ. (από γραμμή 2) και όχι 50.000, όπως στη φωτογραφία.

Μήπως εκ παραδρομής έχεις γράψει το 50000 με το χέρι, όπως γίνεται στην τελική ένδειξη; Δοκίμασες κι άλλους αριθμούς κυκλοφορίας και δε λειτουργεί ο τύπος;

PANIKOS85 16-08-19 22:20

καλησπερα,πως συνδεεις την μαρκα με τον αριθμο κυκλοφοριας?

ChrisGT7 17-08-19 00:15

Καλημέρα Παναγιώτη,

Η σύνδεση της μάρκας με τον αριθμό κυκλοφορίας γίνεται στο φύλλο ΠΙΝΑΚΕΣ στα ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕΣΑ.

Δηλαδή γράφεις τον αριθμό κυκλοφορίας (αυτόματα θα μπει και ο Α/Α), δηλώνεις τη μάρκα, το Μ.Ο. κατανάλωσης και την τελική ένδειξη.

PANIKOS85 19-08-19 17:45

Καλησπερα,στον πινακα Συνολα,προσπαθω να αθροισω τη καθε στηλη χωριστα για την περιοδο που θελω και τ αποτελεσμα που βγαζει ειναι μειον ενα παντα.ειδικα στα καυσιμα.

ChrisGT7 19-08-19 18:38

Καλησπέρα Παναγιώτη,

Στα έλαια δεν πρέπει να έχεις πρόβλημα. Στα καύσιμα είναι λόγω των στρογγυλοποιήσεων.

Στο κελί Κ2 του φύλλου Διαχείριση κάνε την παρακάτω διόρθωση στον τύπο:
=IF([@Μάρκα]="";"";ROUND(([@[Τελική ένδειξη]]-[@[Αρχική ένδειξη]])/[@[Μ.Ο. Κατανάλωσης]];0))

Δηλαδή το 2 κάντο 0 (χωρίς δεκαδικά) να δεις αν ευθύνεται αυτό. Επειδή είναι πίνακας, οι τύποι στα παρακάτω κελιά θα διορθωθούν αυτόματα.

PANIKOS85 19-08-19 22:13

Δουλευει!δουλευει!
Εχω κ

PANIKOS85 19-08-19 22:16

Καποιες αποριες
1)πως κανω ανα πτυσομενη λιστα απο διαφορετικο φυλ εργασ;
2)αν "χτυσω" ενα εγγραφο γυρω και ενδιαμεσα απο τα σαποτελεσματα στο φυλλο Συνολα θα το χαλασω;

ChrisGT7 20-08-19 15:05

Καλησπέρα Παναγιώτη,

1. Επιλέγοντας το κελί που θέλεις να περιέχει την αναδιπλούμενη λίστα, από την Επικύρωση δεδομένων επιλέγεις Λίστα και εκεί μπορείς να δηλώσεις το εύρος κελιών του άλλου φύλλου.

2. Όχι, δεν υπάρχει πρόβλημα.

PANIKOS85 21-08-19 15:18

καλησπερα Chris GT7,
ανοιγω την επικυρωση και μετα δεν με αφηνει ν παω στο αλλο φυλλο

ChrisGT7 21-08-19 15:48

Τότε θα πρέπει να ορίσεις ένα όνομα στο εύρος που χρειάζεσαι. Κάνε τα εξής:

1. Επέλεξε το εύρος που περιέχει τις τιμές που θα εμφανίζονται στη λίστα.
2. Κάνε κλικ στο πλαίσιο αριστερά από τη γραμμή τύπων, δηλαδή εκεί που φαίνεται το όνομα του κελιού, και γράψε το όνομα της λίστα τιμών σου (π.χ. MARKES). Κατά προτίμηση με λατινικούς χαρακτήρες και χωρίς κενά.
3. Στο πλαίσιο της επικύρωσης τιμών, γράψε: =MARKES. Ή μέσα στο πλαίσιο μπορείς να πατήσεις F3 και από το μικρό παράθυρο να επιλέγεις το όνομα που όρισες.

PANIKOS85 21-08-19 16:06

Σ'ευχαριστω,το κανει!

Η ώρα είναι 10:14.

Ms-Office.gr - ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.

Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.2