![]() |
Μετατροπή Μήνα σε αριθμό Γειά σε όλους παιδιά Υπάρχει τρόπος (με συνάρτηση) να διαβάζω έναν Μήνα του έτους από ένα κελί και να μου συνδέει αυτόν τον Μήνα με τον αύξοντα αριθμό του μέσα στο έτος; Δηλαδή να βάζω για παράδειγμα στο Α1 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ, η ΜΑΡΤΙΟΣ η ΜΑΙΟΣ και να μου βγάζει αντίστοιχα στο Α2 1 ή 3 ή 5; Οι μήνες θα μπαίνουν στο Α1 έτσι όπως είναι παραπάνω. Δηλαδή με κεφαλαία. Ευχαριστώ. |
Καλημέρα Υποθέτω ότι στα κελιά M1:M12 έχουμε καταχωρήσει με κεφαλαία και στη σειρά τα ονόματα των μηνών. Για το ζητούμενο, ο τύπος στο A2 θα έχει τη μορφή: =MATCH(A1;$K$1:$K$12;0) |
Δυστυχώς όχι Γιώργο. Θα δίνεται μόνο σε ένα κελί, ο Μήνας που μας ενδιαφέρει. Για να βοηθήσω λίγο, το έχω ψάξει στο internet και είδα ότι εκεί για να το πετύχουν, χρησιμοποιούν διάφορες μορφές της συνάρτησης: =MONTH(DATEVALUE(A1&" 1")). Προσπάθησα να δουλέψω πάνω σε διάφορες μορφές αυτής (γιατί άλλο οι μήνες στα Αγγλικά και άλλο στα Ελληνικά) και μετά απο πολλά, δούλεψε καλά με μια παραλλαγή της μορφής: =MONTH(LEFT(A1;3)&" 1"). Έλα όμως που δουλεύει για όλους τους μήνες αλλά στον ΜΑΪΟ, παθαίνει κοκο μπλόκο και μου βγάζει #ΤΙΜΗ. Μάλλον κάτι πρέπει να παίζει με τα διαλυτικά. Εδώ θέλει κάτι διαφορετικό, που όμως να πιάνει και τους άλλους μήνες. Ευχαριστώ. |
1 Συνημμένο(α) Δε σε καταλαβαίνω. Δοκίμασες αυτό που πρότεινα και δε δουλεύει; Δες το συνημμένο. |
Τώρα πρόσεξα ότι στον τύπο, που πρότεινα στο αρχικό μήνυμά μου, αντί για M έβαλα Κ. |
Γεια σου Γιώργο ευχαριστώ για την απάντηση Ο τύπος που προτείνεις δουλεύει καλά, αλλά όπως έγραψα δεν θα υπάρχει πουθενά στο φύλλο γραμμένη λίστα με τους μήνες. Θα υπάρχει μόνο ένα κελί, (ας πούμε το κελί Α1), στο οποίο εμφανίζεται μόνο ο Μήνας που μας ενδιαφέρει. Υ.Γ. Πάντως εντάξει, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την συνάρτηση αυτή, σε συνδυασμό με την απάντηση που έδωσες στο άλλο ερώτημά μου δηλ.: = MATCH(A1;{"ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ";"ΦΕΒΡΟΥΑΡ ΙΟΣ";"ΜΑΡΤΙΟΣ";....."ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ "};0) η οποία δουλεύει άψογα απλά, έψαχνα μία ας πούμε λίγο πιο "σοφιστικε" λύση. |
Καλημέρα Γιώργο, κάπου πρέπει να υπάρχει η λίστα των μηνών. Στο ίδιο φύλλο (που είναι τεράστιο και κάπου μπορεί να βολευτεί), σε άλλο, στη συνάρτηση MATCH, σε κάποιο όνομα, εσύ επιλέγεις. |
1 Συνημμένο(α) Γιώργο όντως μπορεί να μπει η λίστα κάπου απλά επειδή είναι μόνο ένα κελί, μου φαίνεται πιο γρήγορο και πιο απλό να το γράφω. Εξάλου όπως σου είπα έψαχνα μια κάπως πιο "κομψή" λύση. Πάντως και έτσι έγινε η δουλειά. Το φύλλο είναι τεράστιο γιατί περιλαμβάνει τις ώρες της ημέρας και χρησιμοποιείται συνήθως για παρατηρήσεις βιολογικών φαινομένων (και όχι μόνο). Μπορεί να εκτυπωθεί σε Α3 για να έχει μεγαλύτερα κενά δίπλα στις ώρες και να μπορεί να γράφει κάποιος. Το τελείωσα μόλις τώρα και το ανεβάζω. Αν θέλει κάποιος να το βελτιώσει και να το ανεβάσει,ακόμη καλύτερα. |
1 Συνημμένο(α) Αν θέλεις κομψότητα (σύντομο τύπο) χρησιμοποίησε όνομα. Δες το συνημμένο |
Παρατήρησα ότι οι ώρες εκτείνονται σε δύο μέρες. Δηλαδή ενώ η στήλη έχει πχ τίτλο ΔΕΥΤΕΡΑ οι ώρες αναφέρονται και στην ΤΡΙΤΗ. Είναι σωστό; Επίσης ίσως θα μπορούσε, αντί οι ώρες να επαναλαμβάνονται σε κάθε μέρα, να έχουμε μία μόνο στήλη ΩΡΕΣ για όλες τις μέρες της εβδομάδας. |
| Η ώρα είναι 20:39. |
Ms-Office.gr - ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.