Forum

Forum (https://www.ms-office.gr/forum/)
-   Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις (https://www.ms-office.gr/forum/excel-erotiseis-apantiseis/)
-   -   [Γράφημα] Γράφημα Πίτας - Ομαδοποίηση τιμών από διάφορες κατηγορίες (https://www.ms-office.gr/forum/excel-erotiseis-apantiseis/2881-grafima-pitas-omadopoiisi-timon-apo-diafores-katigories.html)

Skakinen 29-12-13 13:09

Γράφημα Πίτας - Ομαδοποίηση τιμών από διάφορες κατηγορίες

1 Συνημμένο(α)
Καλημέρα σε όλους!
Η ερώτησή μου αφορά την εμφάνιση των τιμών σε ένα γράφημα Πίτας. Έστω ότι τα δεδομένα προς απεικόνιση αφορούν δέκα κατηγορίες με τις τιμές τους. Πώς γίνεται η Πίτα να μην έχει δέκα κομμάτια (ένα για κάθε κατηγορία) αλλά πχ τέσσερα, όπου το κομμάτι 1 να απεικονίζει το άθροισμα των κατηγοριών 1,2,3, το κομμάτι 2 να απεικονίζει το άθροισμα των κατηγοριών 4,5,6, το κομμάτι 3 να απεικονίζει το άθροισμα των κατηγοριών 7,8 και το κομμάτι 4 να απεικονίζει το άθροισμα των κατηγοριών 9,10;

Επισυνάπτω ένα σχετικό αρχείο όπου φαίνονται και εξηγούνται αναλυτικά τα παραπάνω.

Ευχαριστώ

Spirosgr 29-12-13 20:51

Καλησπέρα
Αγαπητέ Διονύση αυτό που ζητάς ( να φαίνονται δηλ. οι χώρες μόνο στο γράφημα, χωρίς να αλλάξει κάτι στην περιοχή δεδομένων και να παίρνει οπωσδήποτε από B..D ) δεν γίνεται.
Δεν μπορεί να ξέρει η excel αν η Maserati πχ είναι Ιταλική αν δεν της το "πεις" με κάποιο τρόπο.
Γι' αυτό ή κάτι πρέπει να αλλάξει στην περιοχή B..D ( να προστεθεί στήλη/ες ) ή από κάπου αλλού να πάρει δεδομένα.
Η λύση πάντως είναι κατά την γνώμη μου να μπει μια στήλη με τις χώρες και μετά να συγκεντρωθούν τα αποτελέσματα ( σύνολα ) ανά χώρα με τύπο ( πχ SUMIF ) ή καλύτερα ακόμα με Pivot Table και από εκεί
να πάρει το γράφημα (οποιουδήποτε τύπου γράφημα)

Spirosgr 29-12-13 21:19

1 Συνημμένο(α)
Στο βιβλίο που ακολουθεί μπορείς να δεις μια λύση.
Αν πρέπει τα στοιχεία που πρόσθεσα να μην υπάρχουν (εκεί που υπάρχουν)
τότε βάλε σε οποιοδήποτε σημείο του φύλλου τις επιπλέον στήλες (υπάρχει άφθονος χώρος)
ή και σε άλλο φύλλο.

Skakinen 29-12-13 22:10

1 Συνημμένο(α)
Σπύρο ευχαριστώ για την απάντηση.
Ακολούθησα τη συμβουλή σου και έφτιαξα ένα συγκεντρωτικό πίνακα της μορφής
  • Ιταλια
  • Γερμανία
  • Σουηδία
  • Γαλλία
αλλά κάπου κάνω λάθος με την SUMIFS όταν θέτω πολλαπλά κριτήρια.
Η συνάρτηση =SUMIFS(D3:D33;C3:C33;"Mercedes";C3:C33;"BMW";C3:C 33;"Porsche") μου δίνει μηδενικό αποτέλεσμα.
Με ένα κριτήριο πχ =SUMIFS(D3:D33;C3:C33;"Fiat") λειτουργεί κανονικά.
Στο συνημμένο φαίνονται αναλυτικά όσα αναφέρω.

EDIT
''Πάλευα'' με την SUMIFS τόση ώρα και δεν είδα το δεύτερο post σου με το αρχείο.
Είναι απολύτως απαραίτητα τα στοιχεία που πρόσθεσες; Εννοώ μόνο με το συγκεντρωτικό πίνακα που έβαλα εγώ μπορεί να γίνει η δουλειά;

Ουσιαστικά ψάχνω τον τρόπο με τον οποίο θα πω στο excel:
''Κοίτα στα κελιά C3:C33 και σε όποια από αυτά υπάρχει η λέξη Maserati ή Fiat ή Ferrari άθροισε τις τιμές από τα διπλανά κελιά της στήλης D''

Ευχαριστώ

Skakinen 30-12-13 00:01

Τελικά ψάχνοντας βρήκα τη λύση. Έβαλα τόσα SUMIFS στη σειρά (με + ανάμεσά τους) όσα και τα κριτήρια. Στο παράδειγμα, στο κελί με το άθροισμα των ιταλικών αυτοκινήτων έβαλα=SUMIFS(D3:D33;C3:C33;"Fiat")+SUMIFS(D3:D33;C3:C33 ;"Ferrari")+SUMIFS(D3:D33;C3:C33;"Maserati") κοκ.

Σπύρο ευχαριστώ!
:001_smile:

Spirosgr 30-12-13 08:55

Καλημέρα

Θα ήθελα να σας αναφέρω με αφορμή το ζητούμενο κάποια πράγματα που είναι θεωρητικά και μπορεί να κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη.

Κατ' αρχήν η sumifs δεν λειτουργεί με τον τρόπο αυτό (που σκέφτηκες).
=SUMIFS(D3:D33;C3:C33;"Mercedes";C3:C33;"BMW";C3:C 33;"Porsche")
Αυτό λέει περιφραστικά βρες και πρόσθεσε τα Mercedes και από αυτά ότι είναι BMW
και από αυτά ότι είναι Porsche ... πράγμα που δεν ισχύει
Αν έλεγε πχ άθροισε μου από τα Mercedes ότι είναι 1600cc και πάνω και όσα είναι με ημερομηνία από 15/7/2013 και νεώτερα θα δούλευε κανονικά (ανάλογες στήλες θα έπρεπε να υπήρχαν στον πίνακα)

Η άθροιση των SUMIFS είναι καλή σαν σκέψη αλλά μπορεί και πρέπει
να γίνει με SUMIF αφού έχουμε ένα μόνο κριτήριο την φορά ΑΛΛΑ
αν αλλάξει κάτι (μοντέλο, κατηγορία) πρέπει να αλλάξει και η συνάρτηση άθροισμα.

Όπως σου είπα στο 2ο post η καλύτερη μέθοδος είναι ο Pivot Table.

Τώρα εφ' όσον έχεις 2007 έκδοση πρέπει να δουλεύεις με Πίνακες και μόνο Πίνακες αντί περιοχές για πιο σωστά και γρήγορα αποτελέσματα
(τύποι, ονοματολογία, δυναμικές περιοχές και στήλες, λίστες κλπ).

Αν κάποιος επιλέξει να μην χρησιμοποιήσει Pivot Table τότε καλό είναι να δημιουργεί πινακάκια
με δεδομένα και να κάνει τις συναρτήσεις link στα πινακάκια αυτά ώστε να μην χρειαστεί
αν γίνουν αλλαγές να αλλάζει ολόκληρους τους τύπους.
Ποτέ δεν είναι κάτι σταθερό και μόνιμο ακόμα κι αν έτσι φαίνεται σήμερα.
Αν σε 2 χρόνια έρθει μια νέα χώρα ή ένα νέο μοντέλο τότε όλα θα αλλάξουν.
Αν έχεις Πίνακες και Pivot Table το μόνο που αλλάζει είναι η εισαγωγή των νέων στοιχείων.
Αυτά ισχύουν για όλους τους φίλους που έχουν 2007 και νεώτερη έκδοση
και η χρήση του Pivot Table το έχω αναφαίρει και σε άλλα θέματα μας βγάζει από την διαδικασία των τύπων όταν ζητάμε στατιστικά
Αν μάθουμε την χρήση των Pivot Tables δεν θα χρειαστούμε ποτέ τύπους στατιστικής.
Και μην φοβάστε να " απλωθείτε " σε στήλες ή γραμμές υπάρχουν άφθονες.
Στα δικά μου έργα ΠΑΝΤΑ χρησιμοποιώ ένα φύλλο που το ονομάζω calculations και εκεί μπαίνουν όλοι οι υπολογισμοί και οι λίστες που χρειάζονται έστω κι αν είναι μόνο μια λίστα ή μια πρόσθεση.
Αυτό το φύλλο δεν χρειάζεται να είναι ούτε "όμορφο" ούτε φανερό ....
Συγνώμη για την πολυλογία ....

Skakinen 30-12-13 14:13

Σπύρο τέτοιου είδους πολυλογία μας δίνει γνώση και μας κάνει καλύτερους χρήστες (εμένα τουλάχιστον). :respect:
Πρέπει να το πάρω απόφαση να στρωθώ και να μάθω τα Pivot Tables.

Η ώρα είναι 20:49.

Ms-Office.gr - ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.

Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.2