Forum

Forum (https://www.ms-office.gr/forum/)
-   Excel - Ερωτήσεις / Απαντήσεις (https://www.ms-office.gr/forum/excel-erotiseis-apantiseis/)
-   -   [Συναρτήσεις] Πρόβλεψη εσόδων (https://www.ms-office.gr/forum/excel-erotiseis-apantiseis/282-problepsi-esodon.html)

Θανάσης 10-12-09 19:37

Πρόβλεψη εσόδων
 
Σε μιά στήλη έχω τα έσοδα των 12 μηνών του 2008 και των 11 πρώτων μηνών (Ιανουάριος - Νοέμβριος) του 2009.
Θα ήθελα να μου πείτε αν είναι δυνατόν να προβλέψω τα έσοδα για το Δεκέμβριο του 2009 αλλά και το πρώτο εξάμηνο του 2010.

Φαντάζομαι θα είναι εύκολο για όσους έχουν σχέσει με οικονομικά και λογιστική :huh:

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

gr8styl 14-12-09 22:43

Τι καλά που θάτανε ...
 
Αγαπητέ φιλε δες στην βοήθεια του Excel για τις συναρτήσεις TREND και LINEST νομίζω ότι κάτι θα βρείς.:rolleyes:
H απλή μέθοδος είναι να υπολογίσεις τον μέσο όρο των εσοδών από τους μήνες που είναι γνωστά τα έσοδα και θεωρητικά οι επόμενοι μήνες θα κινηθούν στα ίδια πλαίσια, με μια πτωτική τάση θα έλεγα μιας και την κρίση δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε.:hammer-smilies-0003

Τα λέμε
Θανάσης

Θανάσης 16-12-09 19:17

Θα δω και θα επανέλθω αν χρειαστεί.

Τώρα ξέρω που θα βρώ απαντήσεις στα ερωτήματά μου.

Ευχαριστώ και πάλι.
Θανάσης

ShortCuter 25-12-09 09:36

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
 
Καλημέρα και Χρόνια Πολλά! Να' μαι κι εγώ πάλι στις επάλξεις. Χαιρετίζω όλον τον κόσμο!
Λοιπόν φίλε Θανάση θα σου πω κάτι. Μου μοιάζει ότι το θέμα δεν είναι θέμα απλα Excel αλλά θέμα βασικών αρχών υπολογισμού των προβλέψεών σου. Η πρόβλεψη που θέλεις να κάνεις μπορεί να πρέπει να υπολογιστεί αλλιώς.
Τα ερώτημα είναι ως εξής: Υπάρχει εποχικότητα στις πωλήσεις; Αυτό θα το ξέρεις λογικά εάν είσαι μέσα στη μπίζνα. Αλλιώς μπορείς να το δεις με το μάτι φτιάχνοντας ένα γράφημα.
Εάν ναι, τότε η χρησιμοποίηση της μεθόδου ελαχίστων τετραγώνων που προσφέρουν οι συναρτήσεις που πολύ σωστά είπε ο gr8styl (όπως και η FORECAST που θα προσθέσω κι εγώ) μπορούν να σε οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα διότι παραβλέπουν την εποχικότητα των εσόδων σου και βλέπουν μόνο τιμές στην πρόοδο του χρόνου, άρα μόνο τάσεις ανόδου ή καθόδου. Αλλιώς απλά βάλε σε μια στήλη τα δεδομένα και τράβα τα από το handle με αριστερό κλικ κατά ένα μήνα ή κατά όσο θέλεις. Θα δεις ότι δύο δρόμοι υπάρχουν εάν τα πολυτραβήξεις. Είτε θα φθάσουν οι αριθμοί στο άπειρο είτε στο μηδεν.

Η προτεινόμενη από εμένα λύση είναι η εξής:
Για τον υπολογισμό του Δεκεμβρίου πάρε την αναλογία του περυσινού Δεκεμβρίου στο περυσινό ενδεκάμηνο και βρές ένα συντελεστή (πχ 11%). Πολλαπλασίασέ τον με το φετινό ενδεκάμηνο και έτσι θα είσαι κοντά στην πραγματικότητα πιστεύω πιάνοντας εποχικότητα αλλά και τάση. Εάν είναι πεσμένες οι πωλήσεις φέτος όλο τον χρόνο θα είναι και οι φετινές προβλέψεις σου διορθωμένες κατά την πτώση ενώ εάν ο Δεκέμβριος είναι σημαντικός ή ασήμαντος μήνας, αυτό θα αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματά σου. Πίστεψέ με, θα το εκτιμήσουν οι προϊστάμενοί σου.
Για το επόμενο εξάμηνο, πάρε την τάση μεταβολής των προηγουμένων (2008 και 2009) και νομίζω θα είσαι μέσα. Μια απλή διαίρεση δηλαδή. Πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και ότι τα κανόνια σκάνε το ένα μετά το άλλο στην αγορά. Αυτά ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ!

The ShortCuter


Η ώρα είναι 20:31.

Ms-Office.gr - ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.


Search Engine Optimization by vBSEO 3.3.2