|
|
|
Αγαπητοί φίλοι και φίλες, σας καταθέτω ένα συλλογισμό που ίσως κάποιοι τον βρουν ενδιαφέρον γιατί ίσως να μην το έχουν σκεφτεί μέχρι τώρα. Θέλω να κτίσω ένα σπίτι και θέλω να υπολογίσω τα τούβλα για να υπολογίσω το κόστος. Κατέληξα λοιπόν στο ερώτημα: Πώς θα γίνει να έχω το μεγαλύτερο δυνατόν εμβαδόν με τα λιγότερα τούβλα; ![]() Δηλαδή: Ποιο γεωμετρικό σχήμα έχει την μεγαλύτερη επιφάνεια όταν η περίμετρος είναι ίση? ![]() Πιο απλά αν έχω ένα οικόπεδο 9 μέτρα πρόσοψη με 9 μέτρα βάθος τι σχήμα πρέπει να έχει το κτίσμα για να καταναλώσω το λιγότερο δυνατό αριθμό τούβλων για τους εξωτερικούς τοίχους και να κατασκευάσω τουλάχιστον 36 τετραγωνικά μέτρα εμβαδόν για το οίκημα; ![]() Για να μην μείνετε στο ψάξιμο και τους υπολογισμούς σας θυμίζω ότι: Περίμετρος_τετραγώνου=4*α, Εμβαδόν_τετραγώνου=α*α Περίμετρος_παραλληλογράμμου=2*(α+β), Εμβαδόν_παραλληλογράμμου=α *β Περίμετρος_κύκλου=π*r*r, Εμβαδόν_κύκλου=2*π*r (όπου r η ακτίνα του κύκλου) Δηλαδή 36 τετραγωνικά μέτρα προκύπτουν σαν εμβαδόν ενός δωματίου με σχήμα 1) τετραγώνου πλευράς α=6 μέτρων 2) παραλληλογράμμου με α=4 μέτρα μήκος β=9 μέτρα πλάτος ή α=9 και β=4 3) κύκλου με ακτίνα r=5,729578 Αφού άνοιξα το βιβλίο της γεωμετρίας για να βρω του τύπους περιμέτρου και εμβαδού (που παραθέτω παραπάνω), κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ένα κτίριο κυκλικού σχήματος είναι αυτό που θα χρειαστεί λιγότερα τούβλα. Ελπίζω να συμφωνήσετε και να μην έχω κάνει λάθος υπολογισμούς. ![]() Με το κρεββάτι όμως που είναι παραλληλόγραμμο 1,60 μέτρα πλάτος με 2 μέτρα μήκος τι γίνεται που θα πρέπει να μπει για να μην έχω χάσιμο χώρου; Μήπως και το κρεββάτι πρέπει να είναι κυκλικό; ![]() Έχετε φανταστεί ένα κόσμο όπου όλα θα ήταν σε σχήμα κύκλου; ![]() Δεν ξέρω αν το είχατε συνειδητοποιήσει ότι ο "κυκλικός" κόσμος είναι οικονομικότερος από τον τετραγωνικό!!! ![]() Επίσης δεν ξέρω αν το οικονομικότερο μπορεί να είναι και το αισθητικά καλύτερο. ![]() Τώρα για το σε τι κόσμο ζούμε εμείς δεν θα μπορέσω να σας βοηθήσω να βρείτε την σωστή απάντηση. ![]() Θανάσης. ΥΓ. μια κατάθεση σκέψης στα εκτός θέματος. Θα χαρώ να διαβάσω τα σχόλια σας. |
|
| ||||
| ||||
|
Καλησπέρα στην κοινότητα Φίλτατε Θανάση δεν έχω σπουδαία πράγματα να παρουσιάσω, αλλά απλές- παράλληλες προς τα γραφόμενά σου σκέψεις: 1. Από όλα τα γεωμετρικά στερεά συγκεκριμένου όγκου, στη σφαίρα αντιστοιχεί η μικρότερη επιφάνεια. (το σχήμα των καρπών γιατί άραγε θέλει τη μικρότερη επιφάνεια; ) 2. Το σφαιρικό σχήμα στη φύση σημαίνει σταθερότητα δομής (σχηματισμού) αφού συνδέεται με καταστάσεις μικρότερης τιμής δυναμικής ενέργειας (Δυναμική ενέργεια= αυτή που κατέχει το σύστημα λόγω παρουσίας των μελών του συστήματος στις θέσεις όπου αυτά τα μέλη ευρίσκονται). Δεν είναι τυχαίο το σφαιρικό σχήμα των άστρων, πλανητών αλλά και γαλαξιων! Καθόλου τυχαίο... Αν φανταστούμε μια ποσότητα ρευστού σε περιοχή εκτός βαρυτικού πεδίου, τότε το σχήμα της θα είναι σφαιρικό. Εξάλλου αυτό το είδαμε όλοι μας σε κάποια βίντεο απο σκηνές σε εσωτερικό δορυφόρων. 3. Σήμερα εμείς οι φυσικοί θεωρούμε οτι η 'φυσική κίνηση' ένος αντικειμένου είναι η ευθύγραμμη ομαλή κίνηση (νόμος αδράνειας - Α λυκείου ). Φυσική κίνηση είναι η κίνηση που θα κάνει ένα αντικείμενο χωρίς να χρειάζεται κάποια "δικαιολογία" γιατί την κάνει. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ως "φυσική κίνηση" θεωρούσαν τον κύκλο. (Έτσι εξηγείται γιατί αυτό το γεωμετρικό σχήμα εμφανίζεται σε πολλές παραστάσεις όπως σε κεντήματα - σε αγγεία - ... ακόμα και ως τις μέρες των μανάδων μας και πατεράδων μας) 4. Κύκλος και σφαίρα σημαίνει συμμετρία. Συμμετρία σημαίνει οτι η φύση δεν δείχνει ιδιαίτερη εύνοια σε κάποιο από τα ομοειδή μέλη τα οποία συμμετέχουν σε μια ολότητα! (δείτε πως η φύση διδάσκει τη δημοκρατία!) Αυτά τα λίγα και κάπως ασύνδετα από μένα περί ...καμπυλών. Η σκυτάλη στον ...επόμενο. Νίκος Δ. Υστερολόγιο Θανάση, άν θες να χτίσεις σπίτι, επέλεξε Αρχιτέκτονα και όχι πολ. μηχανικό. Αυτά τα άτομα δεν παίζονται σε ζητήματα κατοικίας (χώροι, φωτισμοί, ενέργεια ηλιακή, ενέργεια γεωθερμική, επιλογή υλικών κατασκευής, τακτοποίηση συσκευών, φινέτσα,... Οι πολιτικοί μηχανικοί ενδιαφέρονται για τη στατικότητα και σχεδόν όλες οι χαζομάρες που βλέπουμε στις πόλεις είναι δημιουργήματα δικά τους, των εργολάβων, των ''καλών ανθρώπων" στις πολεοδομίες και κυρίως σε μη ύπαρξη σχεδιασμού απο την κεντρική διοίκηση ,... |
|
| ||||
| ||||
|
Να προθεσω οτι ο κυκλος εχει και την μεγαλυτερη δυναμη απο ολα τα σχηματα. Για παραδειγμα τα φορτια που μπορει να δεχτει μια κυκλικη πισινα (πιεση νερου, πιεση απο βουτιες) ειναι πολυ μεγαλυτερα απο την τετραγωνη πισινα. Επισης οι τρουλοι, οι καμαρες, οι τοξοειδεις γεφυρες ειναι πολυ γερες κατασκευες. Χωρις καμια αμφιβολια το κυκλινο σχημα ειναι το ισχυροτερο., ΥΓ. Συμφωνω και εγω στην επιλογη του αρχιτεκτονα και οχι του Πολ. Μηχανικου. Ειναι βεβαια ακριβοτεροι αλλα κανουν "παπαδες". Επισης ο Μηχανολογος μηχανικος να ειναι νεας γενιας που να εχει εμπειρια σε νεες τεχνολογιες εξοικονομισης ενεργειας. Αυτος θα σου κανει και αποσβεση χρηματων απο το "Εξυπνο Σπιτι", το νερο τον Ηλιο κλπ...
__________________ http://www.facebook.com/home.php?ref...00000309992857 |
|
| ||||
| ||||
|
Έχω έναν γνωστό ο οποίος έχει φτιάξει όλους τους χώρους του σπιτιού του εξολοκλήρου σε κυκλικό σχήμα. ![]() Και αυτό όχι βέβαια για οικονομία αλλά όταν είχε ανακοινώσει πως θα φτιάξει σπίτι, η πεθερά του του ζήτησε στα σχέδια να προβλέψει και για εκείνη μια "γωνιά". ![]() ![]() ![]() (γελοιογραφία δεκαετίας '80 σε περιοδικό με σταυρόλεξα )
__________________ Αν δεν το ρωτούσες, δεν θα το μαθαίναμε ποτέ...! ![]() ----------------------------------------------- Τελικά η γνώση, αντίθετα με ό,τι μέχρι σήμερα πίστευα, είναι η φυλακή της σκέψης. Όταν η αφετηρία είναι η ελεύθερη σκέψη, δεν χρειάζεται πλέον να φτάσεις πουθενά! |
![]() |
« Προηγούμενο Θέμα
|
Επόμενο Θέμα »
| Εργαλεία Θεμάτων | |
| Τρόποι εμφάνισης | |
| |
Η ώρα είναι 11:08.

) 
Αλλαγή σε γραμμικό τρόπο